Haminan matka 20.-23.7.2018 (osa 2)

Ilmakuva nykyisestä Haminasta. Konserttialue, jossa Deep Purple esiintyi 20.7.2018 kuvassa alinna keskellä (valkoinen katos).  

hamina

Hamina 20. -21.7.2018

Haminaan saavuimme vasta hieman ennen Deep Purplen konserttia ja yöpyminen oli Kotkassa. Seuraavana päivänä oli laivaristeily lähisaaristoon ja sen päätteeksi ruokailu Haminassa.

Arkitehtuuriltaan Hamina on Suomessa ja oikeastaan koko Euroopassa aika ainutlaatuinen, sillä kaupunki on Bastioneineen rakennettu tähden muotoiseksi 1721. Aluksi kaupungin nimi oli Ruotsin silloisen kuninkaan Fredrik I mukaan Fredrikshamn ja myöhemmin nimestä kehittyi suomenkielinen versio Hamina. Haminan kaupunkia edelsi Vehkalahti, jonka  paljon Suomessa matkustellut kenraalikuvernööri Pietari Brahe perusti 1653. Vehkalahti koki kuitenkin täydellisen hävityksen Ruotsi-Suomen 1700-luvun alussa Venäjää vastaan käymässä sodassa. 1700-luvun Suomen oloissa ainutlaatuinen asemakaava noudatti 1500-luvun italialaisen renesanssilinnoituksen periaatteita. Haminan keskiössä on vanha Raatihuone (1798)  jota ydinkeskustan kadut kiertävät  kahdeksankulmaisessa ympyrässä.  Raatihuoneentorilta lähtee vastaavasti  kahdeksan säteittäistä katua. Näitä leikkaa kaksi samankeskistä sisäkkäistä ympyräkatua, Pikkuympyräkatu ja Isoympyräkatu. Näistä vain Pikkuympyräkatu tekee täyden kierroksen Raatihuoneentorin ympäri, Isoympyräkatu vaillinaisen kierroksen. Isoympyräkadun ulkopuolella on linnoitusketju, jolla keskusta on ympäröity. Suurin osa Haminan vanhimmasta rakennuskannasta sijaitsee linnoitusketjun sisäpuolella.

Konserttialueelle kulkiessa viehätti eräs pikkukatu, jonka jokainen talo on hiljattain kunnostettu ja talojen seinissä oli laatat jotka kertoivat talojen historian.  Haminassa on edelleen ilahduttavan paljon romanttisia 1700- ja 1800-luvun rakennuksia.

haminamonami

Seuraavana päivänä, laivaristeilyn jälkeen seurueemme ruokaili aivan ydinkeskusssa kellariravintola Mon Amissa , joka oli konstailematon suomalainen ravintola. Ravintola ei edustanut fine diningia, vaan annokset olit tuhteja ja rehtejä. Pippuripihvi ja lohiannokset olivat varsin hyviä, samoin talon viini. Ja myös ravintolan hintataso oli Helsingin paikkoihin verrattuna ihan kohtuullinen.

Haminasta jäi hyvä fiilis, vaikka vierailu jäikin turhan lyhyeksi ja pintapuoliseksi. Tosin olin ollut kyllä pari kertaa aikaisemminkin Haminassa ja koska kaupungissa on vain 20 000 asukasta tutustuu siihen hyvin jo yhdessä päivässä.

Harri Huhtanen 2018  

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s