Äänilevyt sijoituskohteina? -osa 2

Vuoden 1966 Beatles kokoelmaa The Beatles Yesterday And Today  myytiin aluksi USA:ssa ja Japanissa alla olevilla ”teurastuskansilla”. Tällä kansikuvalla levyä ei koskaan myyty Euroopassa tai edes Britanniassa. Kansikuva soti totaalisesti Beatlesien puhtoista imagoa vastaan ja siksi levyn tämä versio vedettiin nopeasti pois markkinoilta ja korvattiin kansilla, joiden kuva oli paljon sovinnaisempi. Niinpä ”teurastuskansista” tuli vähitellen suuri harvinaisuus ja helmikuussa 2013 hyväkuntoinen ”teurastuskansi” -kappale myytiin levyhuutokaupassa peräti 125 000 dollarin hintaan (noin 100 000 euroa)!  

beatles-butcher-cover-1448469369

Koska listaus maailman kalliimmista vinyylilevyistä muuttuu koko ajan, niin en kirjaa tähän kokonaisuudessaan listaa, vaan tyydyn laittamaan linkin, jonka avulla voitte tutustua aiheeseen tarkemmin:

https://www.hmv.com/music/the-10-most-expensive-vinyl-records-ever-sold

Sen sijaan kirjoitan muutamia hajahuomioita nykyisestä listasta. Ensinnäkin 2000-luvulla maailman kalliimpien vinyylilevyjen hinnat ovat koko ajan nousseet hurjasti. Vielä 1980-luvulla esimerkiksi kalliimpien levyjen ostajaksi pääsi tavallinen palkansaajakin, jos vaan oli tarpeeksi intohimoinen keräilijä. Nykyään kaikkein harvinaisempien ja himoitumpien vinyylilevyjen hinnat ovat karanneet tavallisen palkansaajan ulottumattomiin. Äänilevyistä on siis tullut rikkaiden sijoituskohteita samaan tapaan kuin taidemaalauksista jo satoja vuosia sitten. Vielä vinyylit eivät yllä Van Goghin tai Rembrandtin hintoihin, mutta sekin päivä voi vielä tulla kun yksittäisestä vinyylilevystä maksetaan (kymmeniä) miljoonia. Tällä hetkellä tuntuu että harvinaisten vinyylilevyjen markkinoilla vain taivas on rajana!

Beatles hallitsee suvereenisti nykyistä maailman kalliimpien levyjen listaa, sillä kymmenestä maailman tällä hetkellä kalliimmasta vinyylilevystä peräti viisi on yhtyeen jäsenten tuotantoa, yksi näistä on harvinainen Lennonin soololevy.  Lopuksi siteeraan pientä tarinaa tällä hetkellä erittäin ajankohtaisen The White Albumin historiasta.

Pitkään tiedettiin että rumpali Ringo Starr omisti ensimmäisen kappaleen Beatlesien White Albumin alkuperäispainoksesta. Bändi sai toteutettua vuonna 1968 radikaalin ideansa siitä että jokainen painettu levy numeroitiin erikseen. Ringon kappaleen numero oli 0000001. Ringo realisoi harvinaisen levynsä vasta joulukuussa 2015, jolloin hän myi sen Julienin huutokaupassa 790 000 dollarilla (nykykurssilla noin 700 000 euroa).

Harri Huhtanen 2018

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s