YÖ- yhtyeen loppu? -osa 4

Jussi Hakulinen on kritisoinut nykyistä Yö-yhtyettä liiallisesta iskelmällisyydestä. Menestysalbumi Varieteen (1983) aikaan bändi oli tyypillinen postpunk -bändi.  Ajat ja musiikki ovat siitä muuttuneet rajusti, mutta nykyään eli 2020-luvun kynnyksellä Yö on tosiasiallisesti suositumpi kuin koskaan aikaisemmin! 

(Kuvassa bändin suurten hittien säveltäjä Jussi Hakulinen, joka ihmettelee mihin Yö on oikein matkalla?)  

yöhakulinen2

Milloin alkuperäinen bändi lakkaa olemasta?  Voisi ajatella että silloin kun bändissä ei ole enää yhtään alkuperäistä jäsentä. Aikaisemmin tämä ei ollutkaan ongelma, sillä esim. Led Zeppelin ilmoitti heti bändin rumpalin kuolemantapauksen jälkeen vuonna 1980 että bändi lopettaa toimintansa.  Kaikille tällainen suoraviivaisuus ei kuitenkaan ole yhtä helppoa, sillä usein bändit ovat suosioon noustuaan muuttuneet brändeiksi, jotka ovat hyvin tuottoisia.  Yleisö haluaa että bändi jatkaa ja soittajat, jotka muuten ovat vaarassa jäädä työttömiksi, haluavat myös jatkaa. Mutta jos bändissä ei ole enää yhtään alkuperäistä jäsentä, joka on siis nykytilanne Yö-yhtyeessä helmikuussa 2019 tapahtuneen Olli Lindholmin yllättävän kuoleman jälkeen, niin eikö jäljellä silloin ole pelkkä cover-bändi kuten bändin suurten hittien säveltäjä Jussi Hakulinen twiitissään väittää?  Yön nykykokoonpanossa on suurin osa aika tuoreita soittajia eikä yhtään alkuperäisjäsentä.   Alla bändin, jota siis ei ole hajoitettu, nykykokoonpano ja suluissa vuosi jolloin soittaja on aloittanut bändissä:

Mikko Kangasjärvi, kosketinsoittimet (2000)
Ari Toikka, Rummut (2007)
Jari Latomaa, kosketinsoittimet (2010)
Jussi Turpeinen, kitara (2017)
Timo Mynttinen, basso (2017)

Kukaan näistä soittajista ei siis ole ollut -bändissä 1980- tai edes 1990- luvulla!  Yö nousi maineeseen vuonna 1983 Varietee -albumilla  ja silloin bändin kokoonpano oli tämä:

Jussi Hakulinen, laulu, kosketinsoittimet ja kappaleiden sävellykset ja sanoitukset
Olli Lindholm, laulu
Jani Viitanen, kitara
Juha Rauäng, basso
Veikko Lehtiranta, rummut

Jussi Hakulinen erosi bändistä jo vuonna 1985, koska ei hyväksynyt bändin rajua alkoholinkäyttöä. Hän teki kuitenkin sovinnon Ollin kanssa ja sävelsi 1990- ja 2000- luvulla bändille useita hittejä, joiden ansiosta bändi nousi uuteen kukoistukseen 2000-luvulla.  Jos Yö aikoo jatkaa uskottavana yhtyeenä pitää heidän saavuttaa rakentava keskusteluyhteys Jussi Hakulisen kanssa, joka säveltäjänä ja sanoittajana omistaa heidän suurimmat hittinsä. Jos tätä ei tapahdu en ymmärrä miten bändi voisi jatkaa muistokonserttien jälkeen. No, on sitä erikoisempiakin asioita maailmassa sattunut eli kulunutta sanontaa käyttääkseni: aika näyttää miten Yön käy. Yleisö haluaisi että Yö jatkaisi, mutta miten se on mahdollista jos mukana ei ole enää yhtään alkuperäisjäsentä?  Eikö se silloin ole samanlainen tribuuttibändi kuin nämä maailmaa menestyksellisesti kiertävät Abba, Beatles, Pink Floyd, Dire Straits tribuuttibändit?

Harri Huhtanen 2019

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s