VESTA – 2020-luvun artisti?

vesta2018.jpg

Hiljattain luettelin täällä suomalaisia, lähinnä 2000 -luvulla maineeseen nousseita naisartisteja. Uskomatonta, mutta totta: heitä on yli 30 kappaletta!  Tarkoituksella jätin yhden heistä manitsematta. Hän on VESTA. Jätin Vestan manitsematta, koska ennustamisen vaikeudesta huolimatta uskon että hän tulee olemaan SE Artisti Suomessa 2020-luvulla.  Vesta on nuori, uusi tulokas, jolla on aivan omanlaisensa soundi ja tapa esiintyä. Haastattelussa hän on sanonut haluavansa rikkoa popmusiikin sääntöjä. Vestan kappaleissa on hyvin erikoinen tunnelma ja musiikillisesti ne linkittyvät mm. 1980-luvun uuden aallon melodiseen syntikkapoppiin. Lisäksi hän käyttää laulujen taustoissa uudemman konemusiikin soundeja. Vestan sanoituksissa mennään välillä aika syvälle ja tehokeinonaan Vesta käyttää toistoa. Vestan esiintymistyyli on epätavallisen rauhallinen, mutta samalla äärettömän itsevarma. Ruisrockin lavalla 2018 hän esiintyi kuin olisi tehnyt samaa jo vuosikymmenet, vaikka aikaisempina vuosina hän oli ollut lähinnä katsomon puolella, kuten hän naureskellen TV-haastattelussa myönsi.

Vesta on oikealta nimeltään Vesta Rebekka Burman (s.1994).  Vesta julkaisi ensimmäisen omakustannekappaleensa, Varjo, vuonna 2014.  VILD Music noteerasi hänet ja julkaisi Vestan kolme ensimmäistä singleä: Kevät (2015), Anteeksi (2015) ja Vielä 1 (2016). Huhtikuussa 2017 hän solmi levytyssopimuksen Warner Music Finlandin alaisen Etenee Recordsin kanssa ja alkoi työstää esikoisalbumiaan tuottaja Jori Sjöroosin kanssa. Sun katu julkaistiin 31. toukokuuta 2017. Esikoisalbumi LOHTULAUSEITA julkaistiin 23. maaliskuuta 2018. Se nousi heti julkaisunsa jälkeen Suomen virallisen albumilistan kärkisijalle kolmeksi viikoksi. Myös Helsingin Sanomat ja muutkin johtavat lehdet noteerasivat artistin debyyttialbumin näyttävästi.  Vuosi sitten Vesta oli Oulussa keikalla ja aiheesta artikkelin kirjoittanut toimittaja Eleonoora Riihinen tavoitti jutussaan hienosti sen mikä tekee Vestan keikoista omanlaisiaan eli muista poikkeavia. Alla otteita artikkelista:

”Lavalla on nuori ihminen raa’alla tavalla paljaana. Välillä se ei näytä kovin helpolta. Etunimellään esiintyvä Vesta Burman, 23, ei myöskään päästänyt yleisöä helpolla keikallaan 45 Specialissa perjantaina. Valtavassa nosteessa olevan laulajan kiihkeästi odotetun esikoislevyn julkaisukiertueen keikoista lähes kaikki on loppuunmyyty etukäteen. Myös Oulun keikan liput ostettiin harvinaisen nopeasti julkistuksen jälkeen.

Vesta avasi keikan Lohtulauseita-albumin avausraidalla. Hiljainen, puhemainen Tuottelias aloitti illan melankolisella uhmalla. Ei enää rakastumisia. Sydän on kokenut liikaa. Kappaleen teema on koko levyn teema. Tämä riipivyys sävytti myös keikkaa, joskin välillä uhma jalostui bailaamiseksi.

Vestan olemus ja ääni saavat valovoimansa rosoisesta aitoudesta. Keikkasovitus jätti runsaasti tilaa laulajan vahvalle silottelemattomalle äänelle. Sanoittajana ja tulkitsijana Vesta on epäilemättä tällä hetkellä suomalaisen popmusiikin kärkeä. Keikalla käytettiin melko rohkeasti tehokeinona hiljaisuutta. Esimerkiksi Lohtulauseita-kappaleessa oli erityisen pitkä äänettömyyden hetki, joka loi tilaan outoa sähköä. Harmi, että yleisö ei aina malttanut kuunnella näitä hiljaisia hetkiä, jolloin intiimin yhteyden sijaan syntyi jonkinlaista vaivautuneisuutta puolin ja toisin. Mielestäni Vestan rakkauskivuista ammentavat kappaleet eivät ole parhaimmillaan live-esiintymisissä nousuhumalaisen viikonloppuhumun keskellä.Ne on tehty lohtulauseiksi yksinäisiin, murheellisiin hetkiin.”

Miten Vestan käy?  Kaikki riippuu trendeistä ja siitä miten hän onnistuu toisella albumillaan. Debyytti oli niin hyvä ja sai niin paljon positivista julkisuutta että hänen voi olla vaikeaa tehdä yhtä hyvää tai jopa parempaa kakkoslevyä.

Harri Huhtanen 2019

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s