Genesis: Selling England By The Pound 1973 – osa 1

Vuonna 1972 Genesis esiintyi Belgian TV:ssä klassisessa kokoonpanossaan. Bändin jäsenet vasemmalta oikealle:  Mike Rutherford (kitara), Steve Hackett (kitara), Peter Gabriel (laulu), Phil Collins (rummut) ja Tony Banks (kosketinsoittimet). 

 

Genesis1972

Harvoin kuulee levyä, jossa kaikki on kohdallaan: ei yhtään keskinkertaista kappaletta, ei mitään minkä haluaisi muuttaa tai mikä häiritsisi kokonaisuutta. Genesiksen vuoden 1973 Selling England By The Pound (SEBTP) ei ehkä ole yhtä rokkaava kuin vuoden 1972 Foxtrot, mutta se mikä on menetetty rokkaavuudessa tulee moninkertaisesti takaisin hienoissa melodioissa, upeassa orkestraatiossa sekä komeassa ja saumattomassa bändin yhteissoitossa. Suomessa vastikään konsertoinut Genesis -kitaristi Steve Hackett on kertonut, että juuri SEBTP on hänen suosikkinsa Genesiksen levyistä. Enkä ihmettele sitä, niin sofistikoitu ja yhtenäinen soundi levyllä on. SEBTP’ia edeltävissä Genesis -levyissä oli melkoista uhoa ja näyttämisen halua, joka kyllä tuottikin komeaa jälkeä, mutta SEBTP on tasapainoisempi ja harkitumpi teos, jonka bändi tosin äänitti yllättävän nopeasti. Kappaleita kuunnellessa kun voisi kuvitella että näin täydellistä levyä on hiottu vuosikaudet ja että joka kappaleesta on tehty lukuisia ottoja studiossa, mutta voi olla että totuus on jotain ihan muuta, koska vieläkään, lähes 50 vuotta levyn julkaisun jälkeen, ei ole julkaistu mitään Complete SEBTP – boksia, jossa olisi suuri joukko vaihtoehtoisia otoksia näistä upeista kappaleista.  Toisaalta en jaksa uskoa että nämä mestariteokset olisi purkitettu yhdellä otolla, jos näin olisi, olisi se ennenkuulumatonta. Syynä vaihtoehtoisten versioiden julkaisemattomuuteen voi olla myös se, etteivät alkuperäiset nauhat ole säilyneet. Toinen mahdollisuus on, että koska SEBTP ei aikanaan myynyt kovin hyvin ja koska esim. Englannissa levyn myynti ylitti 100 000 kappaleen rajapyykin vasta 2000-luvulla niin on arvioitu, ettei  boksin julkaiseminen olisi taloudellisesti kannattavaa. Pink Floyd, Bob Dylan ja Beatles ovat eri juttu. Heidän varhaisia levyjään myydään edelleen niin paljon ,että myös studio – outtakesit kiinnostavat ihmisiä. Toisaalta ehkä emme tarvitsekaan mitään outtakes -versioita.  Ehkä se vain häiritsisi ja tavallaan vähentäisi levyn arvoa, sillä SEBTP on nykymuodossaan täydellinen.

Harri Huhtanen 2019          

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s