Genesis: Selling England By The Pound 1973 – osa 3

Genesis 1973, vasemmalta oikealla kuvassa ovat: Phil Collins, Mike Rutherford, Tony Banks, Peter Gabriel ja Steve Hackett .

genesis1973c.jpg

Wikipedian englanninkielisessä artikkelissa väitetään että Selling England By The Poundin (SEBTP) teemana on Englannin amerikkalaistuminen.  Osaltaan se pitää paikkansa, mutta yksinomaisena teema-analyysinä se tekee vääryyttä SEBTP:ille. Kuten kaikilla Genesiksen varhaisilla levyillä SEBTP:in lyriikat ovat monimerkityksellisiä ja ajoittain tuntuu siltä, että Gabriel on kirjoittanut ne vain pelkästään sointuvina sanaleikkeinä, jotka palvelevat musiikkia ilman lyriikan teemallista itsearvoa. Gabriel onkin jossain haastattelussa väittänyt että hän kirjoitti SEBTP:in tekstit muutamassa päivässä. Levyllä on seitsemän sanoitettua laulua ja yksi Hackettin kirjoittama instrumentaalikappale. Levyllä kaikki kappaleet on merkitty kaikkien bändin jäsenten nimiin mikä oli demokraattisten bändien  yleinen tapa tuohon aikaan.  Myöhemmin on kuitenkin selvinnyt että suurimman osan SEBTP:in teksteistä on kirjoittanut Gabriel.  Poikkeuksia ovat albumin A-puolen päättävä More Fool Me, jonka on kirjoittanut Collins Rutherfordin kanssa. Lisäksi väitetään että Cinema Show  olisi Banksin ja Rutherfordin kirjoittama ja varmaan tämä päteekin musiikilliseen toteutukseen, mutta sanoituksessa on kyllä sellaisia säkeitä, joiden uskon olevan lähtöisin Gabrielin kynästä. Näin ollen yhtä lukuunottamatta SEBTP:in kappaleet lienevät Gabrielin kirjoittamia. Tekstejä lukiessa on vaikea saada selvyyttä siitä mikä niiden sanoma on. Amerikkalaisuuden kritiikkiä löydän vain kahdesta kappaleesta eli avauskappaleesta Dancing With Moonlight Knight sekä päätöskappaleesta Aisle Of Plenty.  Avauskappaleessa Gabriel laulaa mm. näin:

“Old man dies!” The note he left was signed ‘Old Father Thames’
it seems he’s drowned /  selling England by the pound   

Päätöskappaleessa irvaillaan Britanniaankin rantautuneelle amerikkalaiselle supermarket -kulttuurille:

“I don’t belong here” said old Tessa out loud
“Easy, love, there’s the Safe Way Home”
and, thankful for her Fine Fair discount, Tess Co-operates

Harri Huhtanen 2019          

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s