Lyonin matka 16.-24.4.2019 -osa 4

lyonbeauxarts

Lyonin monista museoista ei ole helppoa valita esittelyyn vain yhtä koska monet kaupungin kymmenistä museoista ovat hyvin mielenkiintoisia ja ansaitsisivat oman juttunsa. Ylipäätään Ranskassa kulttuurin osalta näkökulma on sikäli vinoutunut, että Pariisin museot keräävät tarpeettoman paljon yleisöä, koska suurin osa turisteista matkustaa pelkästään Pariisiin ja heille Ranska on yhtä kuin Pariisi. Kävijämäärien perusteella laaditun Ranskan TOP10 listan kaikki museot sijaitsevat Pariisissa! Mutta  uskokaa pois: elämää ja kulttuuria on Pariisin ulkopuolellakin! Hienona todisteena tästä on Lyonin musée des Beaux-Arts  joka sijaitsee entisessä Pyhän Pietarin luostarirakennuksessa. Paikan historia on todella pitkä, sillä tiettävästi benediktiiniläiset rakensivat luostarin ja kirkon sinne alunperin jo 900-luvulla. Vanha rakennus kuitenkin hävitettiin 1600-luvulla ja korvattiin nykyisellä mahtipontisella palatsilla. 1700-luvun lopussa Ranskan Vallankumouksen johtajat ottivat palatsin haltuunsa ja perustivat sinne taidemuseon. 200 vuoden aikana museon kokoelmat ovat kasvaneet hämmästyttävän laajoiksi ja arvokkaiksi. Nykyään kyseessä on yksi Euroopan hienoimmista taidemuseoista, jonka kokoelmien arvo on mittaamaton.  Varoitan ettei museota kannata yrittää käydä läpi yhdessä päivässä ellei sitten käytä siihen koko päivää. Minäkin vierailin siellä kahtena eri päivänä. Museossa on taideaarteita 5000 vuoden ajalta, alkaen muinaisen Egyptin taide-esineistä ja päätyen 1900-luvun modernin taiteen osastoon. Tässä on turha ryhtyä luettelemaan yksittäisiä taide-esineitä, sillä museoon pitää tutustua itse paikan päällä, sitten vasta ymmärtää tämän hienon paikan merkityksen ja arvon. Suosittelen lämpimästi!

Alla piirroskuva 1500-luvulta. Kuvassa esitetään miltä Saint Pierren kortteli on näyttänyt ennen kuin siihen rakennettiin nykyinen suuri palatsi. Kuvan perusteella näyttää siltä että nykyinen palatsi sijaitsisi paikalla, jossa oli 1500-luvulla viisi kolmikerroksista asuintaloa? Itse luostari kirkkoineen sijaitsi tämän kuvan mukaan korttelin sisäpihalla.     

lyonsaintpierre

jatkuu…

Harri Huhtanen 2019      

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s