Helsinki 23.-25.6.2019 -osa 2

Alla harvinainen aikalaiskuvaus Suomenlinnan rakennustöistä 1700-luvulla. Ruotsalainen keksijä Daniel Af Thunberg kehitti tuhansien työmiesten avuksi monia työvälineitä,  jotka nopeuttivat rakennustöiden etenemistä.

helsinki2019suomenlinnathunberg

Tutustuminen Suomenlinnaan 23.-24.6.2019 – osa 1

Vaikka olen käynyt kymmenet kerrat Helsingissä on Suomenlinnaan tutustuminen jäänyt minulta aikaisemmin kovin pintapuoliseksi. Olin ystävieni kanssa siellä kerran 1980-luvulla ja muistaisin että silloin lähinnä tutustuttiin siellä olevaan sukellusveneeseen. Linnoitusalueen kokonaisrakenne ja historia jäi silloin minulta täysin hämärän peittoon. Seuraava kerta Suomenlinnassa oli kesäteatteriesitys joskus 1990-luvulla ja silloinkaan ei ollut aikaa eikä mahdollisuutta tutustua alueeseen laajemmin.

Siksi tällä 2019 vierailulla päätin uhrata kaksi päivää alueelle, jotta saisin kokonaisuudesta paremman kuvan. Ja se kannatti, sillä alue on laaja ja nähtävää ja koettavaa siellä on paljon. Koska kohteita Suomenlinnan alueella on kymmenittäin en tässä pyrikään kaikkien kohteiden esittelyyn, vaan kerron lähinnä niistä kohteista, jotka vierailullani koin tärkeiksi.

Lautta tulee Ison Mustasaaren pohjoispäähän. Sieltä johtaa kävelytie (n. 500m) saaren keskiosan läpi vastarannalle, jossa on Suomenlinna -museo . Sieltä kannattaa aloittaa päiväretki. Museossa saa hyvän käsityksen koko alueen yli 250-vuotisesta historiasta. Museo on sen verran laaja että sitä varten kannattaa varata vähintään tunti, mieluummin kaksi tuntia. Museon vieressä on pieni silta joka johtaa Susisaareen.

Muutaman minuutin kävelyn jälkeen Susisaaressa tullaan linnanpihalle, jonka yhdessä rakennuksessa sijaitsee 1700-luvun komentajan ja rakennusprojektin haltijan Ehrensvärdin museo. Se on huomattavasti pienempi kuin  Suomenlinna-museo, mutta sisältää harvinaisia 1700-luvun esineitä ja erinomaisia infotauluja eli myös tähän museoon kannattaa ehdottomasti tutustua. Riittää kun varaa käyntiin 30-60 minuuttia.

Aivan linnapihan lähellä on edelleen käytössä oleva laaja, 1700-luvulla rakennettu, laaja kuivatelakka, jonka suunnittelusta vastasi legendaarinen Daniel Thunberg (onkohan kuuluisa ilmastoaktivisti Greta Thunberg sukua hänelle?), joka oli opiskellut Uppsalassa matematiikkaa ja mekaniikkaa Polhemin johdolla. Ehrensvärd opiskeli samaan aikaan Thunbergin kanssa Uppsalassa ja pyysi Thunbergia mukaansa uuteen linnoitusprojektiin Suomessa.  Thunberg ryhtyi työhön raivoisalla innolla ja suunnitteli lyhyessä ajassa kuivatelakan  sulkuportit, pumppulaitteet sekä ainutlaatuinen monitoimi -tuulimyllyn, joka pumppasi vettä, jauhoi viljaa, sahasi lautoja ja teki kaiken tämän yhtä aikaa! Thunberg kehitti Suomenlinnassa työskennellessään myös erilaisia työkoneita, opetti sotilaita rakentamaan kottikärryjä, nostolaitteita, pyöriä, palkeita ja ämpäreitä!  Thunbergin työpanos Suomenlinnan rakennustöissä oli siis täysin korvaamaton.

Susisaaren mutkitteleva kävelytie jatkuu aina kuuluisalle Kuninkaanportin laiturille saakka, matkaa sinne kertyy yli kilometrin verran. Kuninkaanportin alueella on useita bastioneja eli niitä viisikulmaisia ranskalaisia puolustusmuureja. Kuninkaanportin alueella kannattaa poiketa myös pienemmille rantapoluille, sillä niiden varrella on useita tykkejä ja osittain keskeneräisiä / tuhoutuneita puolustusrakennelmia. Kuninkaanportin bastionien suojissa sijaitsee myös Suomenlinnan kuuluisin ravintola Walhalla.

Harri Huhtanen 2020      

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s