Bob Dylan: Tempest 2012 – osa 15

dylantempestlennonTEMPEST -päiväkirja

laulu no.10
ROLL ON JOHN -osa 1

8. Joulukuuta 1980 eräs Mark Chapman ampui New Yorkissa Dakota-rakennuksen edessä kylmäverisesti kuoliaaksi 40-vuotiaan John Lennonin. Hän oli suunnitellut tekoaan kuukausikaupalla ja valinnut aseeseensa tietoisesti onttokärkisiä erikoisluoteja, jotka tekivät mahdollisimman suuret vauriot uhrin elimistössä. Myöhemmin todettiinkin että vaikka Lennon olisi ammuttu leikkaussalissa jossa olisi ollut monta kirurgia täydessä valmiudessa ei häntä olisi siltikään voitu pelastaa. Niin pahaa jälkeä Chapmanin lähietäisyydelta ampumat neljä erikoisluotia tekivät Lennonin elimistössä. Ainoa motiivi raa’alle teolleen, jonka Chapman pystyi kuulusteluissa ilmoittamaan oli kuuluisuuden tavoittelu. Hän halusi että hänet muistetaan ja valitettavasti hän onnistui siinä. Chapman on nyt istunut vankilassa teostaan jo 40 vuotta ja hänen armonanomuksensa on tyrmätty jo 10 kertaa.

Chapman oli tavannut aiemmin päivällä Lennonin ja pyytänyt tältä nimikirjoitusta Double Fantasy -albumin kanteen.  Lennon noudatti Chapmanin pyyntöä ja kysyi heti perään: ”onko tässä kaikki mitä haluat?”. Chapman ei ollut sanonut mitään, oli vain hymyillyt. Lennon ei aavistanut että hänen kohtalonsa oli jo sinetöity, Chapman ei aikonut enää perääntyä, kuten joitain kuukausia aikaisemmin, jolloin hän oli hetkeä ennen Lennonin murhaamista perääntynyt ja palannut kotiinsa.

Lennonin traaginen kuolema ravisutti koko läntistä maailmaa. Muistokonsertteja ja suuria kokoontumisia järjestettiin USA:ssa ja Euroopassa. Beatles-fanit surivat sitä että mahdollisuus Beatlesien reunionista hävisi Lennonin kuoltua, hän oli kuitenkin niin keskeinen tekijä Beatlesien parhaassa tuotannossa. Muistolaluluja ja -levyjä julkaistiin myös useita. Dylan oli Lennonin ystävä, muttei lähtenyt mukaan nostalgia -buumiin. Hän ei tehnyt laulua ystävästään, ei ennen kuin 32 vuotta tapahtuman jälkeen! On erikoista ja yllättävää, että hän valitsi nimenomaa Lennonille omistetun muistokappaleen Tempest-albumin päätösbiisiksi. Itse laulusta tarkemmin kirjoitussarjani seuraavassa osassa.

Harri Huhtanen 2020

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s