Parhaat kitaristit! -osa 3

01   JIMI HENDRIX (1942-1970)

jimihendrixstudio

Wikipediasta löytyy Jimi Hendrix -otsikolla biografiat 95 eri kielellä! Tämä kertoo aika hyvin lyhyen, mutta loistokkaan uran tehneen miehen kulttuurihistoriallisesta merkityksestä. Suurelle yleisölle hän oli ja on legenda, muusikoilla ja erityisesti kitaristeille hän on ennenkaikkea musiikillinen esikuva ja innoittaja.

Elinaikanaan Jimi ehti julkaista vain kolme studiolevyä vuosina 1967-68. Vuonna 1970 hän valmisteli neljättä studioalbumiaan New Yorkissa. Erityisesti äänityksiä tehtiin kesällä 1970 hänen omassa, uudessa Electric Lady Studiossaan. Levyn oli tarkoitus ilmestyä loppuvuodesta 1970. Jimi suunnitteli siitä tupla- tai tripla-albumia. Eräitä tulevan albumin kappaleita Jimi soitti livenä jo 26.elokuuta 1970,  uuden kotistudionsa virallisessa avajaisjuhlassa. Sitten Jimi lähti Eurooppaan ja kuoli traagisesti Lontoossa 18.syyskuuta 1970. Työ jäi kesken. New Yorkiin jäi iso kasa julkaisemattomia studionauhoja. Osa kappaleista oli jo miksattu valmiiksi (Final Mix), osa oli ”raaka” miksauksia (Rough Mix), sitten oli iso joukko viimeistelemättömiä kappaleita (Unfinished Songs).  Kaikkiaan julkaisemattomia kappaleita on tunnistettu jo yli 30. Osa näistä julkaistiin jo vuonna 1971 The Cry of Love -albumilla. Sitten seurasi vuosikymmeniä kestänyt jakso, jolloin Jimin perikunta taisteli levytysten oikeuksista erilaisten liikemiesten kanssa ja riidat saatiin ratkaistua oikeudessa vasta 1995, jolloin julkaisuoikeudet siirtyivät Jimin perikunnan perustaman yhtiön haltuun:

https://www.jimihendrix.com/experience-hendrix-llc/

Uuden yhtiön ensimmäisiä julkaisuja oli First Rays of the New Rising Sun (1997), jolla yritettiin ikään kuin rekonstruoida vuoden 1970 julkaisematta jäänyt studioalbumi.  FROTNRS:in 17 kappaleesta lähes kaikki ovat niitä, jotka oli suunniteltu julkaistavaksi loppuvuoden 1970 albumilla. Tosin Jimin muistiinpanoista ei selviä aikoiko hän julkaista  tupla- vai peräti tripla-albumin. Uutta materiaalia hänellä olisi kyllä ollut riittävästi triplaakin varten. Myöhemmillä Experience Hendrix LLC:n julkaisuilla on ilmestynyt lisää vuoden 1970 sessioiden julkaisematonta materiaalia.

Studiossakin Jimi soitti usein samoin kuin livenä eli hyvin luovasti. Parhaimmillaan hän oli kuitenkin vuosien 1966-1970 keikoilla, joita on edelleen julkaistu valitettavan vähän virallisesti. Kannattaa kuitenkin suosia virallisia julkaisuja, sillä niillä äänenlaatu on yleensä parempi kuin bootlegeilla. Jos joku nyt kiinnostui Hendrixin keikoista niin voi aloittaa vaikka täältä:

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Jimi_Hendrix_live_albums

Luvassa on kymmeniä tunteja mielenkiintoista jammailua ja ainutlaatuista kitarointia rockkitaristien ”Bachilta”!

Harri Huhtanen 2020

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s