Parhaat kitaristit! -osa 5

03  JEFF BECK (1944 -2023)

  Jeff Beck esiintyi Pori Jazzissa 2010

jeffbeck2010pori

Luulisin että harva tietää että lapsena Jeff Beck lauloi kirkkokuorossa. Kitarasta hän innostui teini-ikäisenä 1950-luvulla ja yritti jopa kovasti rakentaa itselleen oman kitaran.  Hän pääsi levyttämäänkin yhtyeen Screaming Lord Sutch and the Savages kanssa singlen Dracula’s Daughter/Come Back Baby Oriole Recordsille.  1960-luvulla hän tutustui Jimmy Pageen ja yhdessä he kuuntelivat amerikkalaisia tuontilevyjä ja matkivat niillä kuulemiensa kitaristien riffejä.

Kun Eric Clapton päätti lopettaa Yardbirds-yhtyeessä uudeksi kitaristiksi pyydettiin Pagea, joka kuitenkin kieltäytyi kunniasta ja suositteli ystäväänsä Beckiä. Siitä alkoi Beckin huikea nousu tähdeksi. Tosin Beck ehti olla Yardbirdsissä vain alle kaksi vuotta, koska jo syksyllä 1966 hän päätti lähteä kesken bändin Amerikan kiertueen omille teilleen.

Beckin ja Pagen ratkaiseva ero on siinä, että Page haluaa olla bändissä kun taas Beck haluaa olla sooloartisti, joka kokoaa ympärilleen lahjakkaita muusikkoja, mutta  loppupeleissä kyse ei ole bändistä sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan Beckistä ja hänen taustabändistään. Ehkäpä juuri tämän ja sen vuoksi ettei Beck itse halua laulaa, hän on jäänyt kaupallisesti kollegoitaan vähemmälle huomiolle. Hendrix lauloi itse, Pagella oli Led Zeppelin ja Clapton laulaa esiintyessään sooloartistina.

Beckin ansiot ovat kuitenkin kiistattomat ja suurin hänen arvostuksensa on nimenomaan kollegoiden eli rocktähtien keskuudessa. Suurelle yleisölle Beck on jäänyt edellä mainituista syistä vieraammaksi. Hänen soittoaan kuullaan soololevyjen lisäksi mm. näiden artistien levyillä:  Rod Stewart, Mick Jagger, Tina Turner, Morrissey, Donovan, Diana Ross, Jon Bon Jovi, Malcolm McLaren, Kate Bush, Roger Waters, Stevie Wonder, Les Paul, Zucchero, Cyndi Lauper, Brian May, Roger Taylor, Stanley Clarke, Screaming Lord Sutch, ZZ Top, and Toots and the Maytals.  Beck on myös saanut rokkarien ”Nobelin” eli kutsun Rock and Roll Hall of Fameen peräti kahdesti. Ensin The Yardbirdsien jäsenenä (1992) ja sen jälkeen sooloartistina (2009).

Harri Huhtanen 2020

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s