Kolmen minuutin sääntö

Jo 1920- ja 1930 -luvuilla Amerikassa oli useita levy-yhtiöitä, jotka julkaisivat 78 kierroksen ”savikiekkoja” eli shellakasta tehtyjä levyjä.

78rpmrecords

Ensimmäiset levyt olivat ns. savikiekkoja, joissa käytettiin materiaalina shellakkaa ja niiden nopeus oli  78 kierrosta minuutissa.  Vuonna 1949 Amerikkalainen RCA -levy-yhtiö  toi markkinoille 45 kierrosnopeuden singlet.  RCA:n vinyyli -singlet yleistyivät nopeasti, koska ne olivat niin paljon parempia kun 78 kierroksen savikiekot. Myös 45 kierroksen vinyylisinglet olivat rakenteeltaan sellaisia ettei yhdellä puolelle voinut  tallentaa, äänenlaadun kärsimättä, enempää kuin 3 minuuttia musiikkia. Artistien menestys riippui hyvin pitkälti siitä soittivatko radioasemat heidän levyjään. Pääsääntöisesti radioissa soitettiin singlejä  eli siksi ennen vuotta 1965 oli vaikeaa saada radiosoittoon kappaleita, joiden kestoaika oli yli kolme minuuttia.

Maailman kuuluisin bändi, The Beatles  teki peräti 7 ensimmäistä albumiaan (1962-66)  3 minuutin sääntöä kunnioittaen.  Amerikassa sen sijaan Bob Dylan  päätti rikkoa tuota sääntöä jo vuonna 1963 The Freewheelin’ albumillaan. Dylan oli siis tässäkin asiassa aikaansa edellä ,sillä vasta vuonna 1967, psykedeelisen rockin ja progen valloittaessa rockmarkkinat, bändit ja artistit alkoivat luopua vuosikymmeniä levyteollisuutta hallinneesta 3 minuutin säännöstä .

1970-luvulla mentiin toiseen ääripäähän eli esimerkiksi proge-bändi  Yes saattoi levyttää yli 20 minuutin kestoisia kappaleita. Tämä kaikki siis ennen CD-aikaa!  Äänenlaadun kärsimättä 33 kierroksen LP:n yhdelle puolelle pystyi äänittämään noin 20 minuuttia musiikkia.  Proge-bändit eivät olleet enää niin kiinostuneita singleistä eli he äänittivät albumille 20 minuutin taidepläjäyksiä, joita ei soitettu radiossa, mutta 1970-luvun proge-trendi aiheutti sen että vaikka näitä ylipitkiä kappaleita ei jurikaan kuultu radiossa niin nuoret ryntäsivät kuitenkin ostamaan proge-bändien LP-levyjä. Tämä kysyntä syntyi keikoista sekä tiedon kulkemisesta suusta suuhun. Menestyksen välttämätön edellytys ei siis enää ollut hittisingle jota soitettiin radiossa, vaan artistin  maine, joka oli syntynyt keikoilla ENNEN albumin julkaisua.

YesTalesFromTopographicOceans

Yesin TFTO -albumilla on yhteensä vain neljä kappaletta. Ne kaikki ovat yli 18 minuutin kestoisia ja siten tupla-albumin jokaisella puolella on vain yksi kappale!

Harri Huhtanen 2020    

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s