Riikan matka 1.-4.8.2019 -osa 2

Siguldan ja Turaidan matka 2.8.2019

Turaidassa sijaitsi puinen mäkilinna jo varhaiskeskiajalla, ennen saksalaisten tuloa maahan. Keskiajalla saksalaiset ritarit rakensivat paikalle kivistä ja myöhemmin tiilistä linnan jota laajennettiin moneen otteeseen satojen vuosien aikana. Asetekniikkojen kehittyessä linna alkoi kuitenkin menettää merkitystään ja jäi pois käytöstä 1700-luvulla. Sen jälkeen se sai rauhassa rappeutua yli 100 vuoden ajan. Vasta 1900-luvulla, kun Latvia itsenäistyi 1918, mielenkiinto linnaa ja Latvian historiaa kohtaan lisääntyi ja viimeisen sadan vuoden ajan linnaa on tutkittu ja restauroitu ahkerasti ja siitä on tullut myös suosittu turistikohde.  Näkymät Turaidan linnantornista Gauja-joelle ja ympäristöön ovat huikaisevat!    

latviaturaida

Vaikka Riikassa riittää nähtävää ja koettavaa moneksi päiväksi on Latvia muutakin kuin Riika. Yllättävän lyhyen matkan päässä Riikasta on monta mielenkiintoista kohdetta. Alle tunnin junamatkan päässä (n. 50km) Riikasta sijaitseva Sigulda on kohde johon ehdottomasti kannattaa tutustua. Varsinainen kaupunki on hyvin pieni eli siellä on vain 11 000 asukasta ja valtaosa rakennuksista on nykyään moderneja, juuri sellaisia joita näkee sadoisa muissakin Euroopan pikkukaupungeissa. Siguldan arvo ja viehätys tuleekin historiasta. Keskiajalla Sigulda oli huomattavasti merkittävämpi kuin nykyään. Kaupungin lähellä kulkeva Gauja -joki ja sen mäkinen maasto oli saanut liiviläiset rakentamaan peräti 12 puista mäkilinnaa joen varrelle jo ennen saksalaisten invaasiota maahan 1200-luvulla. Latviassa oli tuohon aikaan monia eri heimoja ja valtaosa kansasta harjoitti edelleen pakanauskontoja. 1200-luvulla katolinen kirkko työrukkasenaan saksalaiset ritarikunnat alkoi systemaattisesti uskonnon varjolla valloittaa Balttiaa. Riikan arkkipiispa sai haltuunsa suuria alueita nykyisestä Latviasta, mutta Siguldan naapurissa, Gauja -joen toisella puolella, Turaidan linnassa liiviläiset eivät heti antaneet periksi. 1200-luku oli erittäin sotaisaa ja sekavaa aikaa Latviassa, sillä historiankirjoituksista selviää että tuona vuosisatana käytiin Latvian alueella ainakin yli 40 merkittävää taistelua / sotaa. Sotiminen jatkui vuodesta toiseen, 1200-luvulla rauhan vuosia oli vähemmän kuin sotavuosia!

Nykyisin pienen ja vaatimattoman Siguldan kaupungin alueelle rakennettiin keskiajalla vielä Krimuldan linna, joka myöhempinä vuosisatoina tosin tuhottiin erittäin perusteellisesti eikä sitä ole sen jälkeen rakennettu uudelleen. Siguldan linnaa sen sijaan on tutkittu ja restauroitu ahkerasti 1900-luvulta lähtien.  Nykyään Siguldan keskiaikainen linna on taas auki kävijöille ja sen näköalatasanteelta näkee kaikki kolme alueen linnaa sekä metsien keskellä mutkittelevan Gauja-joen. Alueen hienoin nähtävyys on kuitenkin Turaidan linna, jonne pääsee paikallisbussilla Siguldan keskustasta. Matka kestää vain noin 10 minuuttia. Jos matkailijalla on rajoitetusti aikaa eli pitää valita mihin kohteisiin Siguldassa tutustuu, suosittelen valitsemaan nimenomaa 40 hehtaarin laajuisen Turaidan museopuiston, koska siellä on hienosti restauroidun linnan lisäksi kiinnostava Latvian alkuhistoriaa käsittelevä museo, patsaspuisto, linnamuseo ja useita pienempiä kotimuseoita sekä erittäin laajat ja vehreät puistoalueet. Turaidassa on niin paljon nähtävää ja koettavaa että sitä varten on syytä varata vähintään kolme tuntia.

Siguldan matkasta jäi erittäin hyvä fiilis. Lyhyessä ajassa ehti nähdä ja kokea valtavan paljon ja silti ehti vielä illalliselle Riikassa!

Harri Huhtanen 2020     

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s