Kaunasin matka 10.-13.8.2019 -osa 2

Vaikka Hansa -kauppiaat harjoittivat liiketoimintaansa 1400- ja 1500-luvulla tässä Perkunasin talossa, niin Perkunas ei viittaa mihinkään sukuun, vaan talon nimi tulee siitä että sen seinistä löytyi muinaisen Perkunas-pakanajumalan symboli 1800-luvulla. Perkunas on liettualaisessa mytologiassa mm. Ukkosenjumala ja siksi suomalaiset nimittävät taloa Ukkosen Jumalan taloksi.

Saavuimme Kaunasiin lauantaina 10.8.19 jo vähän ennen klo 12. Onneksi Daugirdas -hotellista sai huoneen saman tien. Daugirdas -hotellin sijainti on ihanteellinen eli se sijaitsee aivan vanhan kaupungin sydämessä ja sieltä pääsee siksi kätevästi katsomaan kaikkia Kaunasin historiallisen keskustan nähtävyyksiä.

Vanhassa keskustassa on ainakin kaksi 1500-luvun tiilirakennusta, jotka ovat kuin ihmeen kaupalla säästyneet, vaikka Kaunasinkin läpi on kuluneiden vuosisatojen aikana kulkenut useiden maiden sotajoukkoja. Kaupunkia ovat kurittaneet kuluneiden vuosisatojen aikana mm. venäläiset, ruotsalaiset, saksalaiset ja ranskalaiset.

Ensimmäisenä matkapäivänä tutustuimme mm. Ukkosen Jumalan taloon, joka on toinen kaupungin kaikkein vanhimmista rakennuksista. Hotellimme lähellä sijaitseva kaupungin Raatihuone on myös alun perin rakennettu jo 1500-luvulla, mutta nykyinen talo lienee peräisin 1700-luvulta. Raatihuoneessa on pieni historian museo ja ylimmistä kerroksista on hieno näköala ympäristöön.

Kaunasissa on nykyään paljon hyvätasoisia ravintoloita. Päätimme kokeilla Fine dining -ravintola Uoksasia. Hienot annokset ja ainakin suomalaisen kukkarolle sopiva hintataso. Jos vierailee Uoksasissa niin kannattaa tilata tasting menu viinipaketilla. Siinä tulee monta pientä ruokalajia ja ne esittelee itse pääkokki.  

Sunnuntai -aamulla 11.8.19 oli vuorossa kahden tunnin opastettu kaupunkikävely. Siinä keskityttiin erityisesti Kaunasin kerrostalojen graffittitaiteeseen. Nykyään lukuisissa Kaunasin kerrostaloissa on mitä mielikuvituksellisempia graffitteja ja ne piristävät kummasti näitä neuvostoaikana rakennettuja lähtökohtaisesti rumia ja tylsiä betonikolosseja.    

1500-luvulla Liettua oli eurooppalainen suurvalta!

Sitten oli vuorossa tutustuminen Vytautas Suuren sotamuseoon.  Siellä viimeistään tajusi, että vaikka Suomi on nykyään paljon vauraampi maa kuin Liettua, niin Liettuan historia on komeampi kuin Suomen. Liettualla oli oma kuningas jo 1200-luvulla, hänen nimensä oli Mindaugas. Siitä alkoi perinnöllinen suuriruhtinaiden ketju, joka kesti yli 300 vuoden ajan. Liettua valloitti koko ajan uusia alueita itselleen ja oli 1400-luvulla eurooppalainen suurvalta, jonka hallintoaluetta oli nykyisen Liettuan lisäksi osia muusta Balttiasta, Puolasta, Valko-Venäjästä, Ukrainasta ja Venäjästä. Liettua ulottui suuruuden aikanaan Mustalle Merelle saakka! Kaksi muuta merkittävää Liettuan suuruuden ajan hallitsijaa ovat Gediminas sekä Vytautas Suuri. Suuriruhtinaita Liettualla oli 1200-luvulta 1500-luvulle peräti yli kaksikymmentä! Sitä vain miettii, että jos Neuvosto-Venäjä ei olisi ”lukinnut” Liettuan kehitystä yli 50 vuoden ajaksi 1900-luvulla niin mikä mahtaisi olla Liettuan tilanne vuonna 2020. Esimerkiksi lyhyenä Liettuan itsenäisyyden aikana, vuosina 1920-40, Kaunasiin rakennettiin yli 2000 kivitaloa ja elintaso Kaunasissa oli siihen aikaan erittäin hyvä. Toinen maailmansota ja sitä seurannut venäläisten hirmuvalta muutti kaiken. Liettuan kehitys pysähtyi ja elintaso laski. Älymystö pakeni ulkomaille ja se entisestään pahensi tilannetta.         

Harri Huhtanen 2020      

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s