GENTLE GIANT: Unburied Treasure 30CD (2019) ! – osa 6

                                                                                                       Kuvassa Phil on toinen vasemmalta.

Phil (synt. 1937) on vanhin Shulmanin veljeksistä. Shulmanin kolme veljestä olivat soittaneet ja tehneet musiikkia yhdessä 1960-luvulta lähtien.  Nuoremmat veljekset Ray ja Derek  tulivat kohtuullisen hyvin toimeen keskenään, mutta konflikteja syntyi Philin kanssa, vaikka hän oli erittäin keskeinen ja tärkeä jäsen bändissä.  Phil oli taiteellisesti erittäin tinkimätön, Ray ja Derek sen sijaan olivat ehkä enemmän bisnes-henkisiä mikä heidän näkökulmastaan tarkoitti sitä että taiteellisuudesta oli syytä tinkiä, jos aikoi menestyä myös taloudellisesti. Tämä aiheutti närää veljesten välille. Sitten syksyllä 1972 tuli vielä epäonninen syyskiertue Black Sabbathin kanssa. Black Sabbath -fanit kun eivät diganneet ollenkaan Gentle Giant -tyyppistä koukeroista musiikkia, vaan buuasivat bändille. Lisäksi Phil kärsi siitä ettei voinut olla riittävästi perheensä, erityisesti lastensa parissa. Niinpä hän 4.tammikuuta 1973, kesken Euroopan kiertueen, ilmoitti eroavansa bändistä. Vaikka riitoja oli ollut jo aikaisemminkin oli Philin lähtö todella kova isku bändille. Ray  ja Derek olivat sitä mieltä että jos eroaa kaksi vuotta oman musiikkillisen ”manifestinsa” (1971) jälkeen bändistä, niin on pettänyt bändinsä ja jättänyt sen pulaan. Lopputuloksena oli todella pitkään kestänyt välirikko veljesten kesken. Ilmeisesti nykyään riidat on sovittu, mutta välirikko kesti vuosikymmeniä, vaikka Gentle Giant pystyikin jatkamaan yllättävän hyvin ilman Philiä. Vuosi 1973 on kuitenkin selvä taitekohta bändin lyhyeksi jääneen uran aikana, sillä Octobus (1972) -albumilla Phil oli vielä mukana, mutta ei sen jälkeen. Niinpä neljännen albumin jälkeen bändin musiikki muuttui, mutta aluksi ei kuitenkaan liikaa eli alkuperäiset Gentle Giant -fanit eivät heti hylänneet bändiä.                 

Harri Huhtanen 2020                            

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s