GENTLE GIANT: Unburied Treasure 30CD (2019) ! – osa 7

In A Glass House (1973)

1970-luvulla rockkulttuurin tahti oli erittäin kova. Pinnalle pyrkivä bändi ei voinut jäädä murehtimaan poislähteneen jäsenen aiheuttamaa aukkoa. 1960-luvulla tosin bändit helposti tekivät lopetuspäätöksen tällaisessa tilanteessa jopa 2-3 albumin jälkeen, mutta 1970-luvulla alettiin ymmärtää että bändi oli myös brändi eli jos lopetti ja muutti bändin nimen ei alkuperäinen faniporukka välttämättä enää seurannut perässä. Philin  lopettamispäätös oli tullut vähän puskista eli bändi ei ollut siihen täysin varautunut. Ray Shulman  kommentoi vuoden 1973 uutta tilannetta näin:

”Philin lähdettyä menetimme sanoittajan, laulajan ja puhallinsoittimien taitajan, mutta meillä oli edelleen kaksi pääsäveltäjää sekä viisi erinomaista muusikkoa messissä. Niinpä uuteen tilanteeseen sopeutuminen ei ollutkaan niin vaikeaa kuin oletimme, vaan oikeastaan muutos olikin helpotus”.

Bändi ryhtyi jo heinäkuussa 1973 äänittämään viidettä albumiaan In A Glass House . Se oli bändin ensimmäinen albumi, jossa Phil Shulman ei enää ollut mukana. Albumi äänitettiin vain kuusi kuukautta sen jälkeen kun Phil oli ilmoittanut erostaan. Nykyään ajattelisi helposti, ettei sellainen levy voi onnistua. Mutta toisinpa kävi. Gentle Giantin viides studioalbumi on erinomainen. Derek Shulman kommentoi levyn valmistelua seuraavasti: ”                 

”Levy tehtiin hyvin nopeasti. Luulenpa, että äänityksiin, tuotantoon ja masterointiin kului vain 12 päivää…muistan miten vihasin levyä sitä tehdessämme, mutta pidän siitä nykyään. Se ikään kuin osoitti meille mihin suuntaan olimme menossa.”  

Bändillä oli siis luovuus ja taiteellinen puoli hallussa, mutta bisneksissä oli ongelmia. Amerikkalainen jättiyhtiö Columbia ilmoitti yllättäen  etteivät he voi julkaista uutta albumia USA:ssa, koska se on liian epäkaupallinen. Lisäksi bändin sopimus Vertigon kanssa Englannissa oli menossa katkolle. Ymmärrettävästi bändin jäsenet eivät voineet täysin rinnoin luottaa tulevaisuuteensa, vaikka heidän musiikkinsa ja luovuuttensa ei ollutkaan kärsinyt Philin lähdöstä.

Harri Huhtanen 2020                            

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s