Fleetwood Mac ja Bob Welch (1945-2012) -osa 2

Peter Green (1946-2020) jätti perustamansa bändin juuri kun se oli nousemassa kansainväliseen suosioon. Tämän jälkeen kitaristi Jeremy Spencer (s. 1948), joka oli ollut mukana bändissä alusta eli vuodesta 1967 saakka, oli tavallaan bändin johtohahmo, mutta jo helmikuussa 1971 eli alle vuosi Greenin lähdön jälkeen hänkin päätti erota bändistä liittyäkseen erikoiseen uskonnolliseen järjestöön. Tämä tapahtui kesken Fleetwood Macin rahakasta ja tärkeää USA:n kiertuetta. Niinpä Peter Green kutsuttiin Englannista paikkaajaksi ja hän suostuikin, mutta asetti bändille kovat ehdot. Jamittelua piti olla enemmän kuin kotitarpeiksi ja settilistaa ei saanut sopia etukäteen! Bändin oli pakko alistua Greenin erikoisiin vaatimuksiin. Kitaristi Danny Kirwan (1950-2018), joka alun perin oli liittynyt Fleetwood Maciin jo vuonna 1968, koska hän ihaili Peter Greeniä, ei ollut kovin mielissään siitä että Spencerin lähdön jälkeen kaikki huomio oli taas Greenissä. Kirwan oli nuoresta iästään huolimatta kehittynyt valtavasti ja hän sävelsi hienoja kappaleita bändille ja olisi halunnut enemmän tunnustusta työlleen. Kirwan oli kuitenkin bändissä hyvin epäsosiaalinen jurottaja ja lisäksi hänelle kehittyi vähitellen paha huumeongelma. Niinpä Greenin lähdettyä 1971 kiertueen jälkeen ei Kirwanista ollut bändin johtajaksi, vaan tässä vaiheessa kuvioihin astui Bob Welch (1945-2012), joka oli hyvä kitaristi, lauluntekijä ja jopa erinomainen laulaja. Jo seuraavana vuonna Kirwanin sekoilu ja kiukuttelu meni niin pitkälle että bändi päätti erottaa hänet.

Siirtymävaiheen Fleetwood Mac. Vasemmalta oikealle:
John McVie (basso), Christine McVie (laulu ja kosketinsoittimet), Mick Fleetwood (rummut) ja Bob Welch (kitara ja laulu)

Tässä vaiheessa Fleetwood Macin luovina johtajina jatkoivat Welch ja basisti John McVien (s.1945) vaimo Christine McVie (s. 1943), joiden säveltämiä Fleetwoodin kappaleet olivat vuosina 1973-74. Loppuvuodesta 1974 Welch kuitenkin  päätti erota bändistä, vaikka hänen aikanaan bändin myynti erityisesti USA:ssa oli koko ajan parantunut. Welchin kaudella tehdyt viisi Fleetwood Mac -levyä ovat myyneet erinomaisesti ja tasaisesti myös hänen lähtönsä jälkeen eli niitä kaikkia on Amerikassa myyty yli 500 000 kappaletta, luku joka 2020-luvulla saa monet huippuartistitkin kalpenemaan, koska 2000-luvullahan fyysisten levyjen myynti on koko ajan laskenut.

Harri Huhtanen 2021                 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s