PAUL McCARTNEY: McCartney III (2020) -osa 2

Paulin tuloilla ostaisi vaikka urheiluhallin täyteen vinyylilevyjä, mutta Paul on lähtökohtaisesti vaatimaton ja siksi tässä esittelykuvassa on vain muutama sata vinyylilevyä. Voi olla että hänelle on isompi kokoelma jossain piilossa mutta tässä siis vain nämä. Esimerkiksi Led Zeppelin kitaristi Jimmy Pagella on tiettävästi yli 7000 vinyylilevyn kokoelma.

Sain tänään (15.1.21) Paul McCartneyn uutuslevyn ja kuuntelin sen saman tien neljä kertaa. On upea levy!  Yllättävän tuore ja poikkeaa rajusti kaikista aikaisemmin kuulemistani Paulin levyistä.  Pikainen levyhyllyn tarkastus paljasti että minulla on vuosilta 1970-89 peräti 15 Paulin vinyylilevyä (jos lasketaan Wings-levyt mukaan), mutta ei yhtään CD:tä, sillä Paulin kerääminen on minulla näköjään loppunut siihen kun LP-levyjen tuotanto (lähes kokonaan) loppui 1990-luvulla. Onneksi tilanne on sittemmin korjaantunut, mutta täytyy sanoa että Paul on ollut minulla “pimennossa” viimeiset 30 vuotta. Näitä vanhojakaan levyjä en ole kuunnellut enää vuosikausiin. Mutta Korona-vuoden 2020 lopussa julkaistu McCartney III soololevy (eli levy, jolla Paul on tehnyt ja soittanut musiikin yksinään) sai minut uudestaan kiinnostumaan miehestä. Vanhan Hollywood sanonnan mukaan “taiteilija on se arvoinen minkä arvoinen on hänen uusin työnsä”.  Myös Beatles- legendan pitää aina uudelleen lunastaa paikkansa huipulla, jos haluaa pysyä huipulla. Ja kyllähän Paul lunastaa heittämällä paikkansa huipulla tällä uudella levyllä joka on monessa mielessä erittäin yllättävä. Olen tottunut kuulemaan Paulia balladintekijänä ja hänen tuotannossaan on Beatlesien   hajoamisen jälkeen säilynyt tietynlainen Beatles-soundi tai ainakin Beatles- henki, mutta tämä III on ihan toista maata. Jos levyä soitettaisiin satunnaiselle kuulijajoukolle sokkona, niin veikkaan että aika monella menisi aika pitkään ennen kuin tajuaisivat kuuntelevansa Paul McCartneytä. Kappaleiden soundit ja jopa Paulin lauluääni kuulostaa monissa kappaleissa täysin vieraalta. Toki mukana on lopussa yksi perinteinen Beatles-henkinen kappale, mutta valtaosa tästä uudesta levystä on ihan uutta ja täysin erilaista McCartneytä.

78-vuotias Paul on nyt todistanut todeksi vanhan sanonnan jonka mukaan ikä on vain numero. Moni kuuluisa rockmuusikko on hänen iässään jo entinen muusikko, joka soittelee autuaammilla soitolavoilla. Mutta tämä ei päde ikinuoreen Pauliin, joka uudella levyllä soittaa ihan tässä maailmassa seuraavia soittimia: sähkökitara, akustinen kitara, erilaiset bassot, piano, cembalo, urkuharmoni, mellotroni, Fender Rhodes,  Wurlitzer sähköpiano, rummut ja muut lyömäsoittimet sekä nokkahuilu! Mies on siis tullut siihen ikään jossa todellinen “nuoruus” alkaa!               

Harri Huhtanen 2021          

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s