Peter ja Michael Green

Usein muusikkoveljesten välillä on kilpailua ja riitojakin, ehkä tunnetuin esimerkki tästä on Oasis -bändin Gallagher -veljekset, jotka yhdessä nousivat maineeseen, mutta lopulta jatkuvien riitojen vuoksi päätyivät erilleen.

Peter Greenillä oli kaksi veljeä, vanhin veli Len (s.1936) ei ollut muusikko, mutta keskimmäinen veli Michael  (s. 1940)  oli ja hän tiesi  enemmän musiikista kuin kuusi vuotta myöhemmin syntynyt Peter (s.1946).  Peter oli aina hyvissä väleissä veljiensä kanssa. Hän opetteli soittamaan korvakuulolla ja sai paljon apua Michaelilta joka opetti hänelle kitarasointuja.  

Edelleenkin ainoa Peter Greenistä julkaistu elämänkerta taitaa olla Martin Celminsin vuona 1995 julkaisema  Peter Green- The Biography .  Se on hyvin kirjoitettu ja Celmins on haastatellut kirjaansa varten yli 40 Peter Greenin tuntenutta henkilöä. Ongelmana on tällä hetkellä vain se, että vuodet 1996-2020 puuttuvat kokonaan kirjasta! Peter Green on kuitenkin niin merkittävä kitaristi ja hänen uransa on niin kiinnostava kaikkine merkillisine käänteineen, että uskon uusia Peter Green -kirjoja tulevan markkinoille lähivuosina.

Mutta takaisin aiheeseen. Michael ja Peter harjoittelivat 1960-luvun alussa mm. Elvis Presleyn, Pat Boonen, Everly Brothersien ja Shadowsien kappaleita. He kehittelivät sankariensa musiikin pohjalta omia kappaleita yhdessä.  Michael “sävelsi” kappaleet, mutta Peter vastasi musiikista. Kumpi teki mitäkin sitten kun Peter oli siirtynyt soolouralle taitaa jäädä ikuiseksi arvoitukseksi. Kaikilla Peter Greenin 1979-83 julkaistuilla sooloolevyillä kun on kuultavissa Peterin tunnusmerkillinen kirarointi. Michael tosin kertoo Celminsin kirjassa että pitkään odotetun Peterin paluualbmin In The Skies (1979) jälkeen Peterin lauluvarasto ehtyi eli seuraavilla soololevyillä oli mukana enää vain yksittäisiä Peterin nimiin merkittyjä kappaleita ja kaikki muut kappaleet merkittin Michaelin nimiin.   

Olen kuunnellut tarkkaan kaikki Peterin vuosina 1979-83 julkaistut soololevyt ja koska siellä tuota ensimmäistä levyä lukuunottamatta pääsääntöisesti kappaleiden tekijäksi on tosiaan merkitty M.D. Green niin en voi välttyä siltä ajatukselta, että onko sittenkin kyse Green Manalishi -ilmiöstä eli siitä että kun raha on Peterin mukaan lähtöisin paholaisesta niin hän halusikin laittaa kappaleet pelkästään veljensä nimiin, koska veli ei ollut taloudellisesti yhtä hyvässä  asemassa kuin hän. Tämä on toki vain minun spekulaatiotani ja toivon että jossain vaiheessa julkaistaan kattava (1946-2020) biografia Peter Greenistä ja toivon että siinä otettaisiin kantaa siihen kuka teki mitäkin vuosina 1979-83.

Harri Huhtanen 2021

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s