Jaques Levyn perikunta haastoi Dylanin ja Universalin oikeuteen!

Psykologi Jacques Levy (1935 –2004) oli amerikkalainen lauluntekijä ja teatteriohjaaja. 1970-luvun alussa hän kirjoitti yhdessä The Byrdsien johtomiehen Roger McGuinnin kanssa useita lauluja. 1970-luvun puolivälissä Roger esitteli Levyn Dylanille ja heillä synkkasi niin hyvin että miehet alkoivat kirjoittaa yhdessä lauluja.  Yhteistyön tuloksena syntyi peräti seitsemän Desire (1976) -albumilla julkaistua kappaletta sekä kolme vähemmän tunnettua kappaletta. Levy myös suunnitteli eli “ohjasi” Rolling Thunder Revue -kiertueet 1975 ja 1976.

Kun hiljattain julkaistiin tieto siitä, että Dylan on myynyt 300 miljoonalla dollarilla kaikkien kappaleidensa oikeudet Universal Music Groupille (UMG) tuli Levyn perikunnan mitta täyteen ja niinpä he toimittivat 20.1.2021 New Yorkin oikeuteen  kanteen, jossa he haastoivat sekä Dylanin että UMG:n oikeuteen. Kanteessa todettiin että 1975 Dylan ja Levy olivat tehneet sopimuksen, jossa Levylle on määritelty 35%:n osuus rojalteista, joita Desire -albumi tuottaa.  Perikunta ei kuitenkaan ollut saanut myönteistä vastausta kirjeisiinsä, joilla he olivat hakeneet Dylanilla Ja UMG:lta korvausta näiden välisestä kaupasta.

Asian tultua julkisuuteen antoi Dylanin asianajaja Orin Snyder  lausunnon, jossa hän totesi että kanne on perätön ja että Levyn perikunnalle on maksettu kaikki asiaankuuluvat korvaukset. Tämän perusteella vaikuttaa siis siltä etteivät osapuolet ainakaan ihan heti ole pääsemässä sopimukseen kiistassa, koska molempien näkemykset oikeudenmukaisesta ratkaisusta ovat niin kaukana toisistaan.

Tässäkin, kuten myös koko Universal -kaupassa, on monta asiaa jotka jäävät näin aluksi täysin hämärän peittoon.  Jos asia tosiaan menee oikeuskäsittelyyn eikä sitä sovita hiljaisuudessa (kuten aika usein tämäntyyppisissä rahakiistoissa tapahtuu), tulee asiakirjoista julkisia ja sen jälkeen ehkä saadaan parempi selvyys siitä kumpi on vedättänyt kumpaa. Jos Levyn perikunta saa korvauksia on myös mielenkiintoista nähdä, miten Universal kaupan laulut arvotetaan. Totuushan on että Dylanin tunnetuimmat laulut tuottavat rojalteja moninkertaisesti enemmän kuin vähemmän tunnetut kappaleet. Haastehakemuksessa perikunnan lakimies on kuitenkin laskenut korvausvaatimuksen jakamalla kauppasumman laulujen kokonaismäärällä ja näinhän sitä ei varmaankaan voi tehdä. Jos haluatte tutustua syvällisemmin aiheeseen, niin hyvänä alkuinfona voi käyttää Variety -lehden tuoretta artikkelia:

https://variety.com/2021/music/news/bob-dylan-sued-jacques-levy-desire-universal-publishing-catalog-sale-1234889645/

Harri Huhtanen 2021

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s