NIRVANA (1987-1994) – osa 1

Kurt Cobain Ruissalon Rantalavalla 27.7.1992

Doorsien Jim Morrison lauloi jo 1970: “Rock is dead ! ” . Mutta ei se sitten ollutkaan kuollut, koska vuonna 1987 Amerikassa perustettiin bändi nimeltä Nirvana, joka oli mitä suuremmassa määrin sitä minkä Morrison määritteli rockiksi. Nirvana oli vaarallinen, tinkimätön ja rosoinen. Levyjä ei bändin seitsemän toimintavuoden aikana ilmestynyt kuin kolme ja niiden lisäksi julkaistiin yksi Unplugged -sarjan akustinen live-levy. Nirvanan merkitys rockmusiikille 1990-luvun alussa oli kuitenkin globaali ja fenomenaalinen!  Olin itsekin Nirvanan keikalla 1992 Turun Ruissalossa  ja onneksi olin takakatsomossa, koska etukatsomossa ihmiset “sekosivat” jo ennen keikan alkua ja se näytti todella villiltä ja vaaralliselta! “Nirvana-virus” oli selvästi rantautunut Suomeenkin, olihan bändin toinen studioalbumi Nevermind (1991) mennyt listaykköseksi myös Suomessa.  Kaikkiaan Nevermindia on maailmalla myyty tähän mennessä jo yli 16 miljoonaan kappaletta! 2000-luvulla, striimausaikana, tuollaiset myyntiluvut tuntuvat täydeltä sadulta, mutta ovat kuitenkin totta, koska Kurt Cobainin ainoa tytär, nykyään 26-vuotias Frances, peri isältään 87 miljoonaa dollaria ja lisäksi hän sai oikeudet isänsä koko tuotantoon ja niinpä hän saa joka kuukausi yli 100 000 dollaria tililleen tekijänoikeuspalkkioina, sillä erityisesti Nevermind-albumia myydään edelleen, 30 vuotta levyn julkaisun jälkeen, valtavia määriä.  Francesin syntymän aikaan epäiltiin että lapsesta tulee narkkari, koska hänen äitinsä, Courtney Love oli käyttänyt heroiinia raskaana ollessaan. Näin ei kuitenkaan onneksi tapahtunut ja luin tänään haastatelun jonka Frances oli hiljattain antanut amerikkalaiselle lehdelle ja siitä tuli sellainen vaikutelma, että hän viettää nykyään kohtalaisen normaalia elämää, vaikka tunteekin syyllisyyttä valtavasta omaisuudesta, jonka on perinyt isältään vain siksi että on hänen tyttärensä.

Harri Huhtanen 2021        

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s