Zagrebin matka 17.-24.10.2019 -osa 6

Vuoden 1566 kartassa Gradecista (vasemmalla) on käytetty jo nimitystä Zagrabia.

Zagrebiin ei ole suoria lentoja Helsingistä, mutta esimerkiksi Lufthansan koneilla pääsee kätevästi Zagrebiin yhdellä vaihdolla. Valitsimme lennot Hki- Munchen– Zagreb. Torstaina 17.10.2019 kello 12.40 Helsingistä lähtenyt vuoro oli perillä Zagrebissa jo 16.35 eli siinä jäi mukavasti aikaa tehdä vielä pikatutustuminen kaupungin keskustaan jo ensimmäisenä iltana. Olin ostanut 7 yön majoituksen Best Western Premier Hotel Astoriasta  (Petrinjska 71), joka sijaitsi Zagrebin uudemmassa osassa eli “Ala-kaupungissa (Lower Town)”. Tosin uusi on tässä yhteydessä ehkä vähän harhaanjohtava nimitys, sillä valtaosa Ala-kaupungin komeista taloista on rakennettu jo 1800-luvulla, jolloin Zagreb laajeni voimakkaasti.

Keskiajalla Zagreb ei ollut vielä nimeltään Zagreb, vaan alkuperäinen yläkaupunki muodostui kahdesta pienemmästä kaupungista. Kaptol oli uskonnollisen elämän keskus ja piispakunta jo vuodesta 1094.  Viereisessä Gradecissa puolestaan asui käsityöläisiä ja porvareita. Kaupunkeja erotti pieni joki, joka on nyttemmin hävinnyt ja nykyään sen kohdalla on Tkalciceva ravintola- ja turistikatu. Kroaattien ja unkarilaisten kuningas Bela IV palkitsin Gradecin asukkaat tataarien lyömisestä ja antoi Gradecille vapaakaupungin oikeudet vuonna 1242.  

Toistaiseksi on epäselvää milloin Zagrebista tuli Zagreb. Nimi esiintyy jo eräässä 1100-luvun kirjoituksessa ja vuoden 1556 kartassa Gradecin alueen kohdalle on kirjoitettu Zagrabia. Asiakirjoista on löytynyt myös maininta siitä, että Zagreb- nimisestä kaupungista tuli Kroatian pääkapunki 1557.  Viimeistään 1850 Zagreb -nimi tuli alueella yksinomaisena käyttöön kun Gradecin ja Kaptolin satoja vuosia vanhat naapurikaupungit vihdoinkin yhdistyivät. Vuosina 1830-1914 Zagreb kehittyi ja kasvoi nopeasti. Silloin rakennettiin myös laaja Ala-kaupunki (Donji Grad), jossa on toinen toistaan hienompia palatsirakennuksia ja upea puistoalue, jonka varrella sijaitsee useita Kroatian keskeisiä museoita.  Nykyään Zagrebissa on noin 800 000 asukasta ja kaupungin laajuus on itä-länsiakselilla on noin 30 km ja etelä-pohjoisakselilla noin 20 km.  Turistin kannalta keskeiset nähtävyydet saavuttaa kuitenkin helposti jalan, koska ydinkaupungin alueella kohteet ovat yleensä kohtalaisen lähellä toisiaan.   

Harri Huhtanen 2021

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s