JIM PEMBROKE (1946-2021)

En löytänyt ainuttakaan kuvaa Wigwamin vuoden 1975 Suomen keikoista, mutta onneksi englantilainen Melody Maker julkaisi kesällä 1975 tämän kuvan Wigwamista kertovan artikkelinsa yhteydessä. Näemme tässä pitkätukkaisen ja pitkäpartaisen version Jim Pembrokesta.

En osaa sanoa milloin kuulin ensimmäistä kertaa Wigwamia radiosta tai levyltä, mutta muistan onneksi hyvin milloin olin ensimmäistä kertaa oikealla Wigwam -keikalla. Se tapahtui Porin Karhulinnassa 15.maaliskuuta 1975. Pieni (ehkä) 300 kuulijan sali oli ihan täynnä.  Jim Pembroken parta oli ajamatta ja koko bändi näytti kovasti “reissussa rähjääntyneiltä”. Ja sitä he olivatkin, koska siihen aikaan heillä keikkaa pukkasi aivan eri tahtiin kuin myöhempinä vuosina. Jim kertoi bändin tulleen Poriin suoraan Norjasta ja pahoitteli sitä etteivät he olleet ehtineet kunnolla levätä ja taisi valitella myös potevansa pientä flunssaa (siihen aikaan ei tunnettu vielä Koronaa eli artistit saivat keikkailla flunssaisinakin). En ole koskaan kuullut kyseisen illan äänitettä (enkä tiedä äänittikö kukaan sitä keikkaa), mutta muistaisin että bändin yhteissoitto sujui hyvin ja vaikka Jimin laulu joissain kappaleissa taisi vähän särkyä ei se haitannut menoa lainkaan.

Nyt sitten lauantai-illalla (9.lokakuuta 2021, klo 20.13) kesken mukavan illanvieton Lahden Bar Kellotornissa kännykkäni kilahti ja kun katsoin niin kaverini lähettämässä whatsupissa luki että “Jim Pembroke on kuollut”!!…tuntui kuin osa omaa rocknuoruuttani olisi säälimättömän väkivaltaisesti  ja silmänräpäyksellisesti riistetty minulta.

Wigwamin muodostaa joukko taitavia muusikoita, mutta jotenkin olen aina yhdistänyt Wigwamin musiikin erityisesti Jim Pembroken ääneen. Se on yhtä ratkaiseva ainesosa keitoksessa nimeltä Wigwam kuin mitä on ollut Robert Plant Led Zeppelinille ja Mick Jagger Rolling Stonesille! Ei ole olemassa aitoa Wigwamia ilman Jim Pembrokea ja siksi kun bändin muut jäsenet ovat esittäneet kappaleitaan ilman Jimiä on bändin nimessä käytetty lisäliitteitä Wigwam Experience tai Wigwam Revisited. Nyt se sitten olisi aina niin. Ei tulisi enää koskaan “oikeaa” Wigwam -keikkaa. Surullista, mutta toisaalta olin iloinen että kun “oikea” Wigwam päätti 6.10. Turun Logomossa vuoden 2018 juhlakiertueensa, niin olin paikalla kuulemassa ja näkemässä sen. En uskonut että Wigwamin taru loppuisi siihen ja Pembroke itsekin jossain haastattelussa lupaili että bändi voisi palata uudestaan keikkalavoille kesällä 2019. Mutta niin ei siis tapahtunut.

En kuitenkaan usko että Wigwamin musiikin esittäminen loppuu Pembroken kuolemaan. Ne biisit ja se musiikki on liian hyvää arkistoitavaksi. Sen musiikin pitää jatkaa elämäänsä ja niin myös tulee tapahtumaan.

Harri Huhtanen 2021               

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s