UNOHDETUT LEVYT -osa 3

Gentle Giant: Giant For A Day (1978)

Kuuntelin GFAD:tä  jo 1980-luvulla ja olen aina pitänyt tästä levystä paljon. Gentle Giant yritti GFAD:llä breikata USA:ssa eli koukeroinen ja monimutkainen proge vaihtui äkillisesti selväpiirteisempään ja helpommin hahmotettavaan pop-rokkiin. Siitä tuli kuitenkin fanien ja kriittikkojen osalta  täystyrmäys!  Levy ei noussut ollenkaan Billboardin Top200 -listalle ja lisäksi GG- fanit olivat käärmeissään bändin rajusta tyylinvaihdoksesta. Edelleen netissä on luettavissa paljon tuoreitakin arvosteluja, joissa tätä levyä mollataan oikein olan takaa. Levylle annetaan 1-2 tähteä!  Minä en taas ymmärrä ollenkaan sellaisia arvioita.  Minusta levyt pitäisi arvioida itsenäisinä kokonaisuuksina.  Jos unohdetaan minkälaisia albumeja GG teki ennen GFAD:ta niin minun on edelleen pakko todeta että tämä on  erinomainen pop-rock albumi!  Itse asiassa pidän tästä vuosi vuodelta entistä enemmän.  Pitää muistaa että jo ennen GG:tä Shulmanin veljekset menestyivät Englannissa täysin erilaisella bändillä nimeltään Simon Dupree And The Big Sound .  Kyseessä oli pop-bändi jota on mahdoton yhdistää GG:hen ellei tiedä että samat miehet siirtyivät vuonna 1970  popista progeen!  Vuonna 1978 he yrittivät tehdä samanlaista täyskäännöstä takaisin lähtökohtaansa, mutta se ei onnistunut ja varmaan GFAD-albumin huono menestys nopeutti bändin ennenaikaista hajoamista joka tapahtui 1980.  Punkvuosi 1978 oli täysin väärä ajankohta siirtyä koukeroisesta ja fanien hartaasti arvostamasta progesta poprokkiin. Uutta fanikuntaa ei syntynyt ja vanhat fanit olivat kiukkuisia kun uusi albumi oli niin suoraviivainen.  GFAD todistaa kuitenkin hienosti miten lahjakkaita muusikkoja Shulmanin veljekset ja kosketinsoittaja Minnear ovat.  Jos tämä levy olisi ilmestynyt 1960-luvulla tai 2000-luvulla niin luulen että tämä olisi mennyt listojen kärkeen.  GG julkaisi vielä yhden levyn GFAD:in jälkeen vuonna 1980 ja yritti siinä palata proge- soundiin, mutta tuo viimeinen levy on oikeasti huono, sillä siinä kopioidaan osittain Genesis– soundeja ja lisäksi kappaleet eivät ole ollenkaan hyviä. Ikävää että GG:n ura päättyi näin.                      

Harri Huhtanen 2021              

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s