The Doors -kirjat -osa 1

Rockbändin merkitys historiallisessa tarkastelussa on usein siinä, miten pitkään ja miten paljon heidän musiikkiaan myydään. Aikaisemmin olisin sanonut miten paljon heidän levyjään myydään, mutta kun nykyään niin paljon musiikkia kulutetaan ja myydään netin kautta striimattuna niin siksi on ehkä parempi puhua vain musiikin myynnistä. Toinen tärkeä “kestävyysmittari” on bändistä / artistista julkaistu kirjallisuus. Jos bändi on pitkässä juoksussa merkityksellinen niin ihmiset kiinnostuvat siitä vielä vuosikymmenien jälkeenkin ja haluavat lukea tarinoita bändistä ja sen jäsenistä.   

The Doors on monella mittarilla osoittanut kestävyytensä erilaisia musiikkivirtauksia ja trendejä vastaan. 1970- luvun loppupuolella ja ehkä myös 1980-luvulla oli jakso, jolloin bändi oli kovin vähän esillä, mutta 1990 vuodesta lähtien Doorsit ovat olleet jatkuvasti esillä, erityisesti bändistä kirjoitettuja kirjoja on julkaistu ahkerasti. Tällä hetkellä Doors-kirjoja on ilmestynyt jo yli 20 nimikkeellä. Muutamat tunnetut huippukirjailijatkin ovat tarttuneet aiheeseen ja kirjoittaneet oman näkemyksensä bändistä. Pidän kuitenkin tärkeimpinä Doors-kirjoina toistaiseksi vain alla mainittuja. Ne lukemalla pääsee hyvin sisälle Doors-maailmaan.  

1980     Hopkins, Jerry; Sugerman, DannyNo One Here Gets Out Alive. New York: Warner Books.

1990     Densmore, John –  Riders on the Storm: My Life with Jim Morrison and the Doors. Delacorte Press

1992     Sugerman, Danny – The Doors: The Complete Lyrics. Delta.

1997     Shaw, Greg – The Doors on the Road. Omnibus Press.

1998      Manzarek, Ray  – Light My Fire: My Life With the Doors. New York: Putnam.

Tähän listaan on nyt pakko lisätä huomenna (17.1.22) suomennettuna ilmestyvä Doors-kitaristi Robby Kriegerin pitkään ja hartaasti odotettu muistelmateos Set The Night On Fire (2021), jonka suomenkielinen nimi on Elämää, kuolemaa ja kitaransoittoa the doorsissa. Käännöksen on tehnyt Kirsi Luoma ja sivuja suomenkielisessä painoksessa on 440.

Harri Huhtanen 2022

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s