Barclay James Harvestin uran huippuhetket! 

Jo 1960-luvulla aloittanut Barclay James Harvest (BJH)  sai kohtuullisen nopeasti levytyssopimuksen englantilaisen EMI -levy-yhtiön kanssa. EMI oli siihen aikaan maailman johtavia levy-yhtiöitä, jonka tallissa oli mm. The Beatles. Suuren levy-yhtiön siipien suojissa luulisi bändin levyjen menestyvän helpostikin. Mutta aina näin ei käy ja BJH kärsi uransa alussa huonosta levymyynnistä. Kuluneen sanonnan mukaan kukaan ei ole profeetta omalla maallaan. Tosin se on siinä mielessä hölmö sanonta että kyllä jotkut selvästi ovat profeettoja omalla maallaan, mutta siis BJH ei alkuaikoina eikä oikeastaan sen jälkeenkään kunnolla menestynyt kotimaassaan Englannissa.  Niinpä he 1970-luvun puolivälissä vaihtoivat EMI:ltä Polydorille ja katso: levymyynti ja suosio lähtikin nousuun!  Erityisesti Saksassa BJH oli kova nimi 1970-luvun jälkipuolella.

Kun punk-aalto pyyhkäisi rockmaailman yli 1970-luvun jälkipuolella joutuivat monet, jopa kuuluisat, proge-bändit leivättömän pöydän ääreen. Pahimmillaan bändit lopettivat ja soittajat siirtyivät normaaleihin siivilitöihin.  BJH:a tämä progemusiikin hetkellinen alunnustila ei koskenut, päinvastoin he kokivat uransa huippuhetket juuri proge-musiikin laihalla 1980-luvulla, sillä 30.elokuuta 1980 he esiintyivät historiallisessa ilmaiskonsertissa Berliinin kuuluisan Valtiopäivätalon edustalla peräti 250 000 kuulijalle! Tästä merkittävästä konsertista julkaistiin sekä LP että VHS-video. Berliinin muuri oli silloin vielä voimissaan, joten Berliinin DDR:n puolelta ei päästy osallistumaan konserttiin ja tämä kismitti suuresti sikäläistä nuorisoa. BJH:n hieno konsertti poikikin heille jatkotilauksen sillä vuonna 1987 DDR:n johto lähestyi bändiä ja toivoi että he voisivat pitää samanlaisen konsertin myös Itä-Berliinissä. Tällä kertaa sovittiin että yleisö myös maksaisi konsertista. DDR:n lippumyyntisysteemi oli kuitenkin alkeellinen ja järjestelmän kaaduttua lopputuloksena 170 000 yleisöstä suuri osa seurasi keikkaa ilmaiseksi. BJH:ta tämä ei varmaankaan haitannut, sillä nämä kaksi mega-konserttia olivat betonoineet heidät Keski-Euroopassa progebändien ykkösluokkaan. Itä-Berliinin konsertti julkaistiin vuonna 1990 nimellä Glasnost ja englantilaisen Prog Archives-sivuston arvosteluissa sitä kehuttiin äänityksen ja esityksen osalta. BJH oli siis 1980-luvun päättyessä uransa huipulla!  

Harri Huhtanen 2022              

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s