Dylan myi äänitteidensä oikeudet Sonylle!

Joulukuussa 2020 maailmalla uutisoitiin jättikauppa jonka Dylan ja Universal olivat kaikessa hiljaisuudessa tehneet. Sekä Dylanin toimisto että Universal kieltäytyivät julkaisemasta kauppasummaa, mutta ilmeisesti joku sisäpiiriläinen oli vuotanut kauppasumman jollekin lehdelle, sillä varsin nopeasti kaikissa asiaan liittyvissä uutisissa kauppasummaksi ilmoitettiin 300 miljoonaa dollaria, eikä tuota väitettä ole vieläkään kaupan osapuolten taholta kumottu tai vahvistettu.  

Dylanin ensimmäinen Columbialle (nykyisin Sony) äänittämä masternauha on vuodelta 1961.

Vuoden 2020 kaupassa Universal sai ilmeisesti kaikkien Dylanin vuosina 1960-2020 kirjoittamien kappaleiden julkaisuoikeudet. Musiikkibisneksessä asiat eivät kuitenkaan ole yksinkertaisia eli julkaisuoikeuksien (publishing rights) lisäksi taiteilijalla on myös ääniteoikeuksia (recorded rights). Ääniteoikeuksien haltijalla on mahdollisuus päättää ja laskuttaa äänitteiden striimauksesta ja käytöstä esimerkiksi elokuvissa, TV:ssä ja radiossa.  

Vasta nyt (25.1.22) maailmalla alkoi levitä uutinen että Dylan on myynyt myös nämä ääniteoikeutensa. Tällä kertaa ostajana oli Sony, jonka hallussa masternauhat jo ovat. Yllättävän pitkään kauppa pysyi salassa, sillä nyt ilmoitetaan että kaupasta olisi sovittu jo puoli vuotta sitten eli kesällä 2021. Jälleen kauppasumma pidetään salassa, mutta lehdistö tietää että joku summa uteliaille lukijoille pitää ilmoittaa ja siksi tämän kaupan arvoksi ilmoitetaan nyt 200 miljoonaa dollaria.

Harri Huhtanen 2022               

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s