Alfa Antikva -osa 1

35  Alfa Antikva, Turku

Alfan uusi omistaja on pyrkinyt keventämään liikkeen tavarakuormaa ja lisäksi liikkeen
näyteikkunat on nyt järjestetty edustavammiksi. 100m2 kellarissa tosin on edelleen
tuhansia tuotteita, jotka odottavat arviointiaan ja luettelointiaan.

Yliopistonkatu 38, Turku

https://www.alfaantikva.fi/

https://www.facebook.com/alfaantikva

info@alfaantikva.fi

Puh. 050 5516613

Avoinna: Ma-Pe 11–18, La 11-15

Tarkastuspäivämäärä  La 27.2.2021

Kun kirjoitan Alfa Antikvasta kirjoitan samalla Turun levydivaritoiminnan alkuhistoriasta, sillä Alfa Antikva on Turun vanhin levydivari. Alfan legendaarinen perustaja, valtiotieteen maisteri Pertti Grönholm jäi vuosi sitten eläkkeelle ja myi liikkeensa mainosgraafikko Tomi Tuomiselle. Alfan perustamisvuodeksi ilmoitetaan vuosi 1983, mutta itse muistelen käyneeni Grönholmin liikkeessä ostoksilla jo sitä ennenkin. Lehtijutussa vuosi sitten kerrottiin, että Grönholm olisi ollut mukana Turun Tellus– nimisessä divarissa jo vuodesta 1978 saakka. Nimi ei nyt enää sano minulle mitään, mutta käytettyjä viinyylilevyjä aloin Turussa ostella jo 1980-luvun alussa. Valitettavasti noista ostoksista ei ole enää mitään kuitteja tallessa, joten en pysty tarkistamaan mistä liikkeistä ensimmäiset ostokseni tein.  Olisinko sittenkin tehnyt ostoksia jo tuossa Telluksessa?  No, joka tapauksessa vuodesta 1983 jonnekin 1990-luvun alkupuolella saakka olin Alfan aktiivinen asiakas. Varmaan siitä harvinainen asiakas etten yleensä koskaan myynyt sinne mitään mutta ostelin sitäkin enemmän. Varmaan kolmasosa nykyisestä vinyylikokoelmastani on ostettu Alfasta 1980-luvulla. Siihen aikaan liikkeessä teki aina hienoja löytöjä. Tarjolla oli käytettyinä paljon rockmusiikin parhaita teoksia ja jopa harvinaisia ensipainoksia varsin edulliseen hintaan. Lisäksi kun ostin aina paljon kerralla sain Pertiltä hyvän paljousalennuksen. Parhaimmillaan liike oli toimiessaan Puistokadulla, mutta sitten (1990-luvun alussa?) kun se siirtyi Yliopistonkadulle alkoi tilanne muuttua vinyylin ystävän kannalta huonommaksi. Taisin käydä Yliopistonkaudun liikkeessa 1990-luvulta aina vuoteen 2021 saakka vain pari kertaa. Liikkeessä tarjolla olevien vinyylilevyjen määrä väheni ja laatu heikkeni. Liikkeessä oli yhä enemmän myynnissä kirjoja, sarjakuvia ja videoita. Tilat kävivät yhä ahtaammiksi ja yhä vähemmän liikkeestä löytyi siis mitään minua kiinnostavaa. Kun aloitin tämän levydivarien arvostelusarjani Winterludessa vuonna 2016 ajattelin aina käydä uudestaan myös Alfassa, mutta sitten siirsin käyntiä aina vaan myöhäisemmäksi, varmaan siksi etten oikein tohtinut kirjoittaa huonoa arvostelua liikkeestä joka oli aikoinaan tarjonnut niin paljon hienoja levyjä ja kuunteluhetkiä minulle. Ja sitten tuli Korona-vuosi 2021 ja yllätyksekseni luin että Grönholm olikin jo ehtinyt  myydä liikkeensä pois!  Niinpä tajusin että oli korkea aika tarkastaa mikä muuttuisi uuden omistajan myötä. Hienoa että Tomi Tuominen säilytti liikkeen vanhan nimen, koska se on hieno nimi leydivarille. (jatkuu…)

Harri Huhtanen 2022

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s