GENESIKSEN viimeinen konsertti !

Genesis Lontoon O2 areenalla 26.3.2022 – viimeinen Genesis -konsertti!

Genesiksen viimeisen kiertueen nimi on The Last Domino? , koska nimen perässä on kysymysmerkki ovat monet Genesis-fanit pohtineet onko tämä vuosien 2021-2022 kiertue ehkä sittenkään bändin viimeinen, ehkä bändi sittenkin jatkaa niin kauan kuin kysyntää on kuten toinen rockmaailman jättiläinen Rolling Stones on tehnyt jo vuosikymmeniä. Ja kysyntää Genesiksellä totisesti on! Lontoon arvostetuin ja ilmeisesti suurin sisätila -konserttipaikka on komea O2-areena. Genesis myi sen loppuun kolmena peräkkäisenä iltana!

Kiertueen viimeinen konsertti O2-areenalla oli lauantaina 26.maaliskuuta 2022  ja kun Genesiksen johtaja, legendaarinen laulaja-rumpali Phil Collins esitteli kappaleen Land Of Confusion veti hän maton toiveikkaiden fanien alta toteamalla että kyseessä on kiertueen viimeinen konsertti ja samalla “Genesiksen viimeinen konsertti”.  Jotenkin minä uskon Philin ilmoitusta, sillä hänen kuntonsa on yllättävän nopeasti mennyt yllättävän huonoksi. Phil ei enää pysty soittamaan rumpuja hermovamman takia ja ilmeisesti myös pidempiaikainen  seisominen tuottaa tuskaa, koska kaikissa vuosien 2021-22 konserteissa hän on istunut tuolilla koko konsertin ajan. Rumpali voidaan korvata ja Nic -pojastaan Phil onkin saanut erinomaisen korvaajan konsertteihin. Ei myöskään sinänsä haittaa että laulaja istuu koko konsertin ajan, mutta todella vakava ongelma on se, jos laulujan ääni ei enää tulkinnallisesti riitä klassisiin Genesis- kappaleisiin.  Olen nyt kuunnellut useamman lauantain konsertin Youtube-videoista ja joudun valittaen toteamaan että Philin ääni on enää varjo siitä mihin hän nuorempana pystyi. Philhän on aina ollut loistava laulaja, jopa niin hyvä että 1990-luvulla hän oli suositumpi kuin Genesis. Bändihän teki yhden levyn uuden tuntemattoman solistin kanssa Phillin lähdettyä Genesiksestä 1996. Ei onnistunut. Amerikan kiertue jouduttiin perumaan, koska yleisö halusi enemmän nähdä ja kuulla Philiä kuin Genesistä ilman häntä. Nytkin O2-konsertissa kävi selväksi että yleisö rakastaa Philiä, vaikka hän on artistina enää varjo entisestään. Showmiehen taidot hänellä edelleen on hyvin hallussa, sillä vaikka viimeiseen konserttiin aina liittyy surua pystyi Phil välispiikeissään hienosti keventämään tunnelmaa ja sai yleensä pitkät aplodit sutkautuksistaan.    

Kitaristi Mike Rutherford ja kosketinsoittaja Tony Banks ovat edelleen hyvässä iskussa, mutta live-muusikkoina he jäävät nyt “työttömiksi”. Tosin molemmat ovat miljonäärejä, joten työttömyys ei  vaaranna heidän elintasoaan ja lisäksi Genesiksen levyjä myydään edelleen valtavia määriä vuosittain eli rojalteja niistä kertyy heille koko ajan. Uskoisin että 1960- ja 1970-luvulla syntyneistä progebändeistä Genesis on myynyt globaalisti eniten levyjä, yhden nettiarvion mukaan bändin levyjä olisi myyty jo yli 150 miljoonaa ja luku kasvaa koko ajan.  

Harri Huhtanen 2022           

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s