Kotimaiset artistit TOP10 -listallani -osa 2

Maaliskuu 2011 -JUKKA TOLONEN

1970-luvulla Jukka Tolonen oli virtuoosimainen kitaristi, joka kirjoitti erinomaisia soololevyjä.

69-vuotias Jukka Tolonen on Suomen Eric Clapton tai oli, sillä myöhemmällä iällä kehittynyt sormien reumaattinen tulehdus on aiheuttanut sen, että nykyään Jukka tyytyy soittamaan lähinnä kosketinsoittimia, koska niitä voi soittaa kohtalaisen hyvin vaikka sormien liikeradat eivät olisikaan täydelliset. Nuorempana Jukka oli kuitenkin Suomen ykköskitaristi, joka soitti kuuluisassa Tasavallan Presidentissä . Hän teki myös upeita soololevyjä. Vuosina 1971-1985 Jukka julkaisi peräti 9 soololevyä. Sen jälkeen tahti hiipui, syitä oli monia, erityisesti varmaan musiikkitrendien muutos, sillä 1990-luvulla kitaravetoinen rockmusiikki alkoi mennä pois suosiosta. Vuosina 1986-2014 Jukka onkin julkaissut vain 4 levyä ja tietääkseni viimeisimmän 8 vuoden aikana häneltä ei enää ole ilmestynyt uutta musiikkia. Jukan 1970-luvun levyt ovat kuitenkin niin ainutlaatuisia että minun oli pakko nostaa mies listalleni. Maaliskuun 2011 valintani oli vuonna 1979 julkaistu Mountain Stream , varmaankin yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista levyistä. Jostain syystä en ole myöhemmin enää juurikaan ottanut Jukan levyjä listoilleni, mutta uskoisin että tähän on tulossa muutos lähiaikoina. minullahan on pääosa Jukan soololevyistä alkuperäisinä vinyylilevyinä.

Kesäkuu 2011 – KINGSTON WALL

Kingston Wallin ehdoton johtohahmo oli  laulaja, kitaristi ja lauluntekijä Petri Walli. Bändi soitti retroprogea, johon sekoittui mielenkiintoisella tavalla myös uudempia musiikkisuuntauksia. Kingston Wall ehti julkaista vain 3 studioalbumia vuosina 1992-94. Bändin tarina päättyi ennenaikaisesti koska Walli teki itsemurhan 1995. Kesäkuun 2011 listalle nostin Kingston Wallin vuonna 1993 julkaiseman II albumin. Ehdin nähdä bändin livenä vain yhden kerran ja tämä tapahtui Turun Puolalanpuiston ulkoilmakonsertissa 1992.  Se oli hieno keikka ja Wallin karisma ja soitto teki kyllä vaikutuksen. Todella ikävää että hänen uransa jäi niin lyhyeksi.  

(jatkuu…)

Harri Huhtanen 2022     

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s