CLANNAD Helsingin Kulttuuritalolla 24.4.2022 -osa 2

Yleensä yli 50 vuotta toimineiden bändien kokoonpanossa tapahtuu vuosikymmenien vieriessä lukuisia henkilövaihdoksia ja lopulta alkuperäisestä bändistä jäljellä on vain yksi tai pahimmassa tapauksessa ei yhtään alkuperäistä jäsentä. Bändin nimi on kuitenkin usein tärkeämpi kuin yksittäiset soittajat ja siksi nimestä halutaan pitää kiinni.  Niinpä joskus rajanveto sen suhteen milloin bändi muuttuu todellisuudessa tribuuttibändiksi on vaikeaa. Sanoisin, että jos bändissä ei ole enää yhtään alkuperäistä jäsentä on yleensä kyseessä pelkkä tribuuttibändi. Tosin poikkeuksiakin voi olla. Onneksi niitä on hyvin vähän.

Vasemmalta oikealle: Ciaran, Moya ja Noel.

Clannad on siitä onnellisessa asemassa, että fanien ei tarvitse miettiä onko se alkuperäinen ja aito, sillä bändin perustivat vuonna 1970 Brennanin sisarukset Chiaran, Moya ja Pol.  Lisäksi mukaan tuli kaksi heidän enoaan eli Noel ja Padraig Duggan.  Jälkimmäinen heistä kuoli vuonna 2016, mutta Noel on edelleen iskussa ja niinpä Kulttuuritalon lavalla 24.4.2022 kuultiin ja nähtiin todella aito ja alkuperäinen Clannad! Ja sen myös kuuli, sillä sisarukset ja Noel eno musisoivat todella komeasti yhdessä yli 50 vuoden kokemuksella! Päävokalisti Moya luo ainutlaatuisella äänellään Clannadin eteerisen ja ajoittain mystisenkin kelttiläisen soundin. Moyan suoritus Kulttuuritalolla oli täysin moitteeton, hän lauloi yhtä hyvin kuin levyllä, en kuullut mitään virheitä hänen laulussaan. Niinpä olin yllätynyt kun hiljattain luin Moyan Belfast Telegraph -lehteen antamasta  pitkästä haastattelusta että hänellä on parantumaton, jopa kuolemaan johtava keuhkosairaus!  Se ei onneksi ole edennyt vielä niin paljon että se vaikuttaisi Moyan lauluun, mutta toisaalta tämän tiedon valossa lienee totta että kyseessä oli viimeinen kerta kun näimme ja kuulimme alkuperäistä Clannadia Suomessa.  

Moyan elämästä ja sairaudesta tarkemmin täällä:    https://m.belfasttelegraph.co.uk/life/weekend/moya-brennan-on-the-rock-n-roll-years-having-an-abortion-and-why-she-may-need-a-double-lung-transplant-38954087.html

 Text and Photo:Harri Huhtanen 2022

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s