Progfeast 2.11.2022 Kulttuuritalolla! -osa 3

Progefeastin avanneessa Soft Machinessa ei ollut enää yhtään alkuperäiskokoonpanon jäsentä. Tässä harvinaisessa arkistokuvassa alkuperäinen bändi nähdään ”hippivetimissä”. Onkohan kyseessä rakkauden vuosi 1967?

Illan aikana esiintyneitä kolmea bändiä yhdistää se, että jokainen niistä oli aloittanut uransa jo 1960-luvulla. Tosin bändit olivat “laihoina” vuosina telakalla pitkiäkin aikoja, mutta nyt taas 2000-luvulla toiminta on jatkunut ja koska puhutaan yli puolen vuosisadan mittaisesta jaksosta on selvää, että miehistönvaihdokset ja kuolemantapaukset ovat väistämättä kuuluneet näiden bändien pitkään historiaan. Alkuperäiskokoonpanossa ei siis Kulttuuritalolla esiintynyt yksikään näistä bändeistä.  Silti kolmen näin legendaarisen bändin saaminen saman katon alle samana iltana peräpohjolaan olisi pitänyt aiheuttaa enemmän kiinnostusta tai ehkäpä näkökulmani on vain liian vanhakantainen, sillä totuushan on se, että vaikka näitä bändejä arvostetaan progepiireissä eivät ne koskaan ole olleet mitään myyntitykkejä Suomessa ja esiintymisiäkin Suomessa on ollut vähän tai kovin harvakseen.

Eniten Suomessa lienee esiintynyt legendaarinen Man (perustettu 1968), joka suosionsa huipulla teki peräti 12 keikan Suomen kiertueen vuonna 1976.Väliajalla muutamat “veteraanit”muistelivat kaiholla näitä keikkoja joita ei valitettavasti taidettu äänittää Suomen yleisradion toimesta kuten esim. tapahtui legendaarisen Fleetwood Macin muutamien 1960-luvun keikkojen osalta. 

Maratonkonsertin avannut Soft Machine (perustettu 1966) lienee tuntemattomin suomalaisille, vaikka bändi on nytkin laajalla kiertueella. En löytänyt tietoa siitä onko bändi ylipäätään koskaan aikaisemmin esiintynyt Suomessa.

Viimeisenä esiintynyt Colosseum (perustettu 1968) on sentään jonkin verran tunnettu Suomessa, onhan se esiintynyt jo vuonna 1970 Ruisrockissa ja ilmeisesti joitain kertoja sen jälkeenkin.  Colosseumin nykyinen laulusolisti, 82-vuotias Chris Farlow on aloittanut uransa jo 1950-luvulla ja on karismaattinen ja armoitettu blueslaulaja. Ehkäpä juuri Farlown vuoksi Colosseum oli saanut illan pääartisin paikan näistä kolmesta bändistä. 

Harri Huhtanen 2022

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s