Progfeast 2.11.2022 Kulttuuritalolla! -osa 5

Soft Machine -osa 2

Soft Machine vuosimallia 2022: kuvassa vasemmalta oikealle Etheridge (kitara ja laulu), Marshall (rummut), Travis (saksofoni) ja Baker (basso).

Illan bändeistä Soft Machine oli vanhin. sillä se oli perustettu jo vuonna 1966! Alkuperäisessä kokoonpanossa soittivat legendaariset Robert Wyatt (rummut ja laulu), Kevin Ayers (basso ja laulu),  Daevid Allen (kitara) ja Mike Ratledge (kosketinsoittimet). Ensimmäisenä toimintavuotenaan bändi keikkaili enimmäkseen Lontoon underground -klubeissa. Seuraavana vuonna (1967) bändi pääsi tekemään demoja sekä keikkailemaan Keski- ja Etelä -Eurooppaan. Heistä tuli erityisen suosittuja Ranskassa.  Kolmantena toimintavuonna (1968) bändi pääsikin sitten todella kovaan seuraan eli kiertueelle Jimi Hendrixin Experiencen kanssa Amerikkaan.  Saman vuoden huhtikuussa he äänittivät New Yorkissa hienon debyyttialbuminsa. Tässä vaiheessa Allen oli pudonnut kokoonpanosta pois eli debyytillä kuullaan vain Wyattia, Ayersia ja Ratledgeä. Valitettavasti tästä legendaartisesta kokoonpanosta kukaan ei enää ollut mukana Helsingin Kulttuuritalolla marraskuussa 2022. Ayers jätti bändin aika pian debyyttialbumin julkaisun jälkeen, Wyatt puolestaan lähti bändistä 1971 ja Ratledge 1976. Enemmän tai vähemmän yhtäjaksoisesti bändi toimi 1966-1978 jona aikana se julkaisi yhdeksän albumia. Sitten seurasi pitkä “sekavampi” jakso (1979-2014), jolloin bändi toimi usealla eri nimellä ja vaihtelevilla kokoonpanoilla.  Vanha nimi otettiin käyttöön vasta vuonna 2015. Alkuperäisen bändinimen käyttöönottoa perusteltiin sillä että kolme jäsenistä oli soittanut Soft Machinen riveissä ennen “nimirulettia”. Uuden perustajabändin jäsenet vuonna 2015 olivat  John Etheridge (kitara), John Marshall(rummut), Roy Babbington (basso) ja Theo Travis (saksofoni, kosketinsoittimet). Mashall oli pitkäikäisin jäsen, silllä hän oli tullut bändiin mukaan jo vuonna 1972, Babbington 1973 ja Etheridge 1975. Ainoa täysin uusi jäsen oli Travis. Tämä nykyinen kokoonpano tuntuu asettuneen aloilleen eli jonkinlainen harmonia on lopultakin saavutettu. Kuluneen seitsemän vuoden aikana ainoastaan bändin basisti on vaihtunut ja niinpä Kulttuuritalolla ei kuultu bassossa Babbintonia, vaan vuonna 2020 hänet korvannutta Fred Thelonious Bakeria.               

Text & Photo: Harri Huhtanen 2022

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s