Vesa-Matti Loirin levytuotanto -osa 1

Loirin Pyhät Tekstit (2016) viimeisteltiin Islannissa ja TV-dokumentissa Loiri totesi että tämä on viimeinen levy jonka hän tekee ja se sana piti eli albumi todella jäi hänen viimeisekseen.

Shakespeare aikanaan kirjoitti sekä tragedioita että komedioita.  Näyttelijät ja monet näytelmäkirjailijat eivät koe ongelmaa siinä, että välillä kirjoitetaan tai esitetään hauskoja juttuja ja välillä surullisia. Muusikkojen kohdalla asia ei ole näin yksinkertainen. Jos muusikko haluaa olla uskottava, vakavahenkinen artisti ei hänen ehkä kannata olla mukana kovin kevyissä tai helppohintaisissa projekteissa. Minulle Loiri musiikintekijänä on ollut aikaisemmin ongelmallinen siksi, että kansa (ja minä myös!) tuntee hänet ensisijaisesti “Uuno Turhapuro -miehenä” eli heppoisten farssien näyttelijänä. Loirille tällainen monen “roolin” esittäminen on kuitenkin ollut luontevaa, koska hän on näyttelijä ja musiikin osalta enimmäkseen tulkitsija ja erittäin lahjakas sellainen. Lisäksi hän on todennut että jos niistä monista uravalinnoista joita hänellä on ollut pitäisi valita vain yksi niin hän valitsisi musiikin. Tämän lausunnon perusteella oletan ja haluan uskoa, että pohjimmiltaan Loiri ei ollut mikään UunoTurhapuro -mies, vaan vakavasti otettava artisti. Lisäksi se vähä mitä olen kuullut hänen 2000-luvun tuotantoaan on vakuttanut minut siitä että viimeisinä vuosinaan tämä kovin sairas mies ikään kuin muuttui loppuaikojen Johnny Cashiksi . Laulujen tulkintoihin tuli uudenlaista, pitkän elämänkokemuksen antamaa syvyyttä ja läpitunkevaa tunnetta.

Haluan siis Winterludessa tarkastella Loiria vain musiikintekijänä, vaikka Suomen kansa muistaa ensisijaisesti hänet loistavana, monilahjakkaana näytelijänä joka hallitsi sekä vakavan että huumoripitoisen ensiintymistyylin. Loiri julkaisi ensimmäinen LP:nsa vuonna 1971 ja viimeisen vuonna 2016. 45 vuoden aikana ilmestyi peräti 34 albumia, lisäksi Loirin levyistä on julkaistu parikymmentä kokoelmaa eli aika vaikuttavan musiikillisen perinnön hän jätti jälkipolville.                 

Harri Huhtanen 2022                  

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s