The Doors: L.A.Woman, 50th anniversary Deluxe edition 2021  – osa 3

Surullista tässä levyssä on se, että nämä olivat viimeiset sessiot joissa bändi soitti Jim Morrisonin kanssa. Kun sessiot päättyivät tammikuussa 1971 suuntasi Jim Pariisiin eikä koskaan palannut siltä matkalta. Positiivista L.A. Woman –sessioissa on kuitenkin se, että bändin viimeisestä levystä Jimin kanssa tuli niin hyvä ja lisäksi nyt tämän Deluxe-painoksen myötä saadaan suuren yleisön kuultavaksi myös merkittävä osa hyllytetyistä otoista. Näistä voi jokainen todentaa äänitysinsinööri Botnickin aikaisemman väitteen että vaihteeksi Jim työskenteli studiossa kurinalaisesti eli oli enimmäkseen selvin päin näitä äänitteitä tehdessään. Kuten olen aikaisemmin todennut, vaikka nyt julkaistiin peräti 2 tuntia 33 minuuttia sessionauhoituksia ei siinä suinkaan ole kaikki, mutta todennäköisesti nyt julkaistut sessionauhat sisältävät olennaisen sessioista eli en usko että mitään jättiyllätyksiä on enää tulevaisuudessa tulossa. Kun bändin neljästä jäsenestä on enää kaksi hengissä niin ei olisi mitään mieltä pantata jotain huippuottoa eli uskon, että tässä 2021 julkaisussa on kaikki olennainen 1970-71 sessioiden osalta.


Julkaistulla L.A. Womanilla on kymmenen kappaletta. Julkaisemattomia sessionauhoituksia tällä boksilla on kuitenkin ensisijaisesti vain viidestä kappaleesta. En tiedä johtuuko se siitä, että näitä viittä kappaletta pidettiin julkaisua valmistellessa merkittävämpinä vai siitä, että lopuista viidestä kappaleesta ei ole olemassa riittävästi vaihtoehtoisia ottoja? Oli miten tahansa niin nämä viisi kappaletta joista on päätetty paljastaa vaihtoehtoiset otot tulevat ilmeisesti käsitellyiksi kokonaan, sillä kun Botnick toteaa että muutamalla otolla selvittiin niin ilmeisesti se koskeekin lähinnä noita viittä tällä julkaisulla syrjään jäänyttä kappaletta, sillä sessionauhojen viisi fokukseen päätynyttä kappaletta käsittävät kukin lähemmäs kymmenen erillistä ottoa!

Pisin osuus tulee L.A.Womanille, josta kuullaan eri versioita peräti 34 minuutin verran. Studiossa kappale ei näiden äänitteiden perusteella muuttunut dramaattisesti, mutta joissain versiossa bändi soittaa hieman eri tavalla ja myös Jim varioi tulkintaansa.

Been Down So Longista kuullaan myös lukuisia versioita joiden kokonaiskesto on 28 minuuttia.

Albumin avauskappaleesta The Changelingista kuullaan ottoja lähes 27 minuutin verran. Osa näistä haastaa selvästi kappaleesta julkaistun version. Jim selvästi panostaa tähän lauluun, joka kertoo muutoksesta eli ilmeisesti hän oli jo tässä vaiheessa päättänyt muuttaa Los Angelesista pois. Tosin laulussa hän ei vielä paljasta sitä että hän muuttaa Pariisiin.

Myös Love Her Madlystä kuullaan useita versiota 21 minuutin verran.

L.A. Womanin hienoin ja kuolemattomin kappale on Riders On The Storm. Siitä kuullaan sessionauhoituksia 18 minuuttia, mutta minusta mikään niistä ei kilpaile julkaistun version kanssa eli julkaistu versio on paras.

Harri Huhtanen 2023

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s