Onko neulasi puhdas?

1980 ja 1990-luvuilla luin innokkaana artikkeleita silloisesta (Suomen) HIFI-lehdestä.  Niin taisi tehdä aika moni muukin, koska muistaakseni lehden levikki oli parhaimmillaan yli 15 000 kappaletta. Ennen CD:n valtaannousua Hifi- lehdessä oli usein pitkiä ja perusteellisia artikkeleita äänilevysoittimien äänivarsista, äänirasioista ja neuloista. Maallikolle tuli sellainen olo että täydellisen äänentoiston saavuttaakseen piti opiskella “Hifi-tiedettä” ahkerasti ja piti olla asiantuntija tai ainakin käyttää asiantuntijaa eli HIFI-kauppiasta apuna.

Äänirasioden Rolls Royce oli pitkään SHURE. Valitettavasti he ovat alasajaneet tuotantonsa vuonna 2018 eli yksi suuri on jo pelistä poissa mutta onneksi muut jatkavat

1990-luvulla CD yleistyi Suomessakin. Uusista levyistä ei enää tehty vinyylipainoksia ja tämän trendin myötä hifilehdetkään eivät enää kirjoittaneet äänirasioista ja neuloista, vaan monikanava -laitteista. Minulla oli edelleen erinomainen LINN-vinyylisoitin ja olin pettynyt ajan henkeen. Oliko Hifi-todella kuolemassa?  Monet olivat jo tätä ennen kirjoittaneet ja puhuneet rockin kuolesta, mutta oliko siinä samassa tulossa kylkiäisenä Hifin kuolema?  Ei sentään, sillä aina löytyy ihmisiä jotka haluavat sitä parasta hinnalla millä hyvänsä. Sanotaanko niin että hifistien “keskiluokka” kuoli vinyylin väliaikaisen kuoleman myötä pois ja jäljellä jäivät vain rikkaat snobit jotka pystyivät sijoittamaan laitteisiinsa 50 000 – 100 000 euroa ilman että se mitenkään häiritsi heidän taloudenhoitoaan.     

Kuulun tuohon hifistien “keskiluokkaan”, jonka siis piti kuolla pois. No, emme kaikki kuolleet sillä minä olen täällä edelleen levittämässä Hifin “ilosanomaa”’! Aikanaan erittäin suuren suosion saanut Niksi Pirkka  on tässä minulla suunnannäyttäjänä eli yritän kirjoittaa miten voi halvalla parantaa kotilaitteiden äänentoistoa. Esimerkkini perustuu omiin kokemukseeni eli tämä tarina on tosi!  

Nyt illalla kuuntelin Technicsin -vinyylisoittimella  saunan takkahuoneessa 4-pistekaiuttimillani erästä Man-yhtyeen levyä. Äänentoisto oli pielessä ja siksi tarkistin vinyylilevyn ja neulan. Levyssä oli vähän pölyä jonka pyyhin pois AM:n antistaattisella harjalla, myös neulassa oli pölyä, jonka pyyhin pois japanilaisella Hi-Clean puhdistusharjalla kuten olen tehnyt vuosikaudet. Laitoin sitten levyn uudestaan soimaan. Heti sama äänentoisto-ongelma uusiutui. Aloin epäillä oliko itse vinyylissä jotain vikaa. Sitten muistin kuunnelleeni samaa levyä joitain kuukausia aikaisemmin ja silloin siinä ei ollut mitään ongelmia.  Katsoin sitten suurennuslasilla ja voimakkaalla valolla soittimen timanttineulaa. Neula näytti ihan normaalilta, koska eihän timantti kulu vinyylilevyjä soittaessa tai jos kuluu niin se kuluu äärimmäisen hitaasti. Sen sijaan neulaan oli tarttunut hiuksia ja pölypalleroita. Normaalisti nämä lähtevät pois neulaan läheltä puhaltamalla, mutta nämä eivät lähteneet, jolloin aloin ajatella että Hi-Clean oli vihdoinkin vanhentunut  ja ehkä liuoksen koostumus oli muuttunut sellaiseksi että se pikemminkin veti puoleensa likaa kuin karkoitti sitä. Sanoin jäähyväiset Hi-Clean pullolle eli heitin sen roskiin. Seuraavaksi kokeilin epäortodoksista metodia eli harjasin AM:n antisaattisella harjalla pölyt pois neulasta. Ja katso!  Äänentoisto parani  yli 100%! Eli ei tarvinnut maksaa mitään eikä ostaa uutta puhdistusnestettä. Vinyyli ja timanttineula toimivat siten, että uran pitää olla puhdas ja erityisesti neulan pitää olla puhdas. Nyt tämäniltaisen kokeilun perusteella alan epäillä että puhdistusneisteiden käyttö neulaan ei ole hyväksi, koska ehkä niistä jää tarpeettomia ainejäämiä neulan pintaan ja silloin tilanne vain pahenee. Siksi suosittelenkin puhdistamaan äänilevysoittimen neulan ensisijaisesti voimakkaalla puhalluksella ja jos lampulla katsoen sen jälkeenkin siinä on likaa niin suosittelen käyttämään mekaanista puhdistusta esimerkiksi AM:n antistaattisella harjalla. Ainakin minulla se epäortodoksinen keino toimi paremmin kuin olin olettanut. Eli on turha hankkia kymmenien tuhansien eurojen vahvistimia, kaiutinkaapeleita ja kaiuttimia, jos äänetoistoketjun alkupäässä on primitiivisiä ongelmia esimerkiksi pölyn ja lian torjunnassa.

Harri Huhtanen 2023    

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s