MAUSTETYTÖT -osa 16

Kuvassa osa Ukrainan toisen tukikonsertin artisteista.

Nyt se on varmaa: Maustetyttöjen pitkään odotettu kolmas albumi, nimeltään Maailman onnellisin kansa ilmestyy levykauppoihin perjantaina 17.maaliskuuta 2023. Sitä mainostetaan heidän ”parhaana albuminaan”. Minusta kakkoslevy oli erittäin hyvä, joten saapa nähdä pitääkö mainoslause paikkansa. Tietenkin toivon että se osuisi oikeaan, mutta tässä vaiheessa mitään varmuutta asiasta ei ole. Tosin kaksi kappaletta uudelta albumilta on jo kuultu ja ne ovat molemmat varsin hyviä, ainakin sanoitusten osalta. Musiikillisestihan niissä ei ole mitään uutta eli kappaleiden soundi on tuttua ja toimivaa Maustetyttöjen kosketinsoitin + kitara -soundia hienolla stemmalaululla höystettynä. 

Jo kesällä 2022 he esittivät keikoillaan uuden albumin kappaletta Pidä hyvänäsi multasi kotimaan . Eilen (11.3.23) he debytoivat TV1:n suorassa Ukraina -tukikonsertissa toisen uutuusalbumin kappaleen nimeltään Ylpeyden sopuhinta. Se oli erikoinen ja mieleenpainova esitys, koska se poikkeasi niin vahvasti konsertin muiden esiintyjien esityksistä.  Alanko esitti hittibiisinsä, Pate Mustajärvi esitti Bruce Springsteeniä, Sanni uudehkon biisinsä (joka ei liittynyt mitenkään Ukrainan sotaan), Toni esitti vaimonsa kanssa Karjala -aiheisen ”itkubiisin” enkä sano tätä pahalla sillä karjalaisten kohtalo oli todella karmea, mutta kun kyse on Ukrainan tukikonsertista niin eikö laulujen aiheena pitäisi olla Ukraina? Luettelen näitä vain korostaakseni sitä ,että oikeastaan Maustetytöt oli ainoa illan artisteista, joka niin sanotusti ”heitti kissan pöydälle” eli lauloi suoraan Ukrainan tilanteesta ja vieläpä uudella omalla biisillään, jonka he esittivät ensi kertaa tässä lähetyksessä.

Ensikuuntelulla Ylpeyden sopuhinta ei oikein vaikuttanut, erityisesti ihmettelin kappaleen nimeä. Äänitin kappaleen Topfieldilläni ja katsoin sen eilen varmaan 8 kertaa varmistuakseni etten nyt hätäpäissäni kirjoittaisi mitään tyhmää. Jokaisen kuuntelun jälkeen kappale alkoi avautua paremmin ja kuulostaa paremmalta! Sanoitus on nokkela. Tässä ei pelkästään ylistetä Ukrainaa eikä pelkästään mollata Venäjää , vaan laulun sanoma vaikuttaisi keskittyvän pienen, tavallisen ukrainalaisen ihmisen tilanteeseen, jossa on vain huonoja vaihtoehtoja. Maasta pakeneminen on huono vaihtoehto, mutta taisteleminen voi olla vielä huonompi vaihtoehto. Jotenkin ymmärrän tekstin niin ,että pieni ihminen on valtionjohtajien välisissä konflikteissa kovin voimaton ja todellinen Ukrainan tragedia syntyy siitä. Lopussa Kaisa kuitenkin – ilmeisesti kappaleen sanoituksen mahdollisesti provosoimien väärinkäsitysten välttämämiseksi – spiikkasi että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ehdottoman tuomittava ja koittakaa osallistua keräykseen jos vain pystytte. Koska myös kappale Pidä hyvänäsi multasi kotimaan liittyy selvästi Ukrainan sotaan niin mielenkiintoista ensi viikolla kuulla onko heidän kolmas albuminsa itse asiassa Ukrainan sotaa käsittelevä teema-albumi?

Harri Huhtanen 2023

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s