Juice Leskinen (1950-2006) -osa 3

Mikä on Juicen suurin merkitys Suomirockin historiassa? Väittäisin että se on Suomen kielen käyttö rokissa. 1960-luvulla kaikki trendikkäät suomalaiset rock-bändit lauloivat englanniksi, koska siihen aikaan ajateltiin ,ettei Suomen kieli toimi rokissa, vaan että se on pikemminkin kornia. Juice, taitavana sanaseppona, ystäviensä Mikko Alatalon ja Harri Rinteen kanssa todisti aikaisemman uskomuksen vääräksi ja niinpä vuosina 1973 ja 1974 Juicen alkuperäisen Coitus Intin kanssa tekemät kaksi levyä menestyivät erittäin hyvin, vaikka kaikki biisit oli laulettu suomeksi. Vuonna 2023 tällaisen asian hämmästeleminen tuntuu aivan oudolta, koska nykyään fyysisen ja striimilistan Suomessa myydyistä levyistä valtaosa on suomalaisten artistien suomenkielellä laulamia. Muutos on ollut nopea ja raju. Nykyään Suomessa musiikin myynnistä kotimaiset suomeksi laulavat artistit taitavat ottaa jopa suuremman siivun kuin Ranskassa ranskaksi laulavat artistit. Ja yleensähän ajatellaan että Ranskassa nimenomaa ylisuojellaan omaa kieltä ja siellä ranskankieliset levyt ovat aina myyneet paremmin kuin englanninkieliset. Suomi on siis nykyään selvästi Ranskan viittoittamalla tiellä eikä se sinänsä ole huono asia, koska Englannista ja Usasta ei viime vuosina ole enää tullut markkinoille juurikaan uutta mielenkiintoista rokkia. Ei ole tullut uusia Led Zeppelinejä, eikä uusia Beatleseja tai uusia Rolling Stoneseja.  Anglorokin alennustila on tavallaan satanut suomalaisten artistien laariin.

Mutta takaisin varsinaiseen aiheeseen. Juice Leskinen julkaisi Coitus Int. -yhtyeensä kanssa ensimmäisen levynsä vuonna 1973 eli siitä on nyt kulunut 50 vuotta!  Juhlavuoden kunniaksi Mikko Alatalo ja kumppanit lähtevät minikiertueelle syksyllä 2023. Keikoilla kuullaan ilmeisesti vain Juicen kahden ensimmäisen levyn kappaleita, koska alkuperäinen Coitus Int. ei ollut kasassa enää vuoden 1974 jälkeen. Tarkempia tietoja tulevista konserteista alla olevien linkkien avulla:

https://www.is.fi/viihde/art-2000009470345.html

https://www.rumba.fi/uutiset/nyt-on-tiedossa-legendaarisia-kappaleita-coitus-int-yhtyeen-alkuperaisjasenet-50-vuotiskiertueelle/

Kiitokset Suonnalle linkeistä!

Harri Huhtanen 2023

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s