LEONARD COHEN LIVENÄ ! -osa 1

Johdanto – osa 1

Kirjoitin aikaisemmin musiikillisesta “traumastani”, jonka vuoksi en ole käytännössä enää kuunnellut Leonard Cohenia vuoden 2016 kuolinuutisen jälkeen. Reaktio oli tietysti järjenvastainen, koska päinvastoin minun olisi pitänyt lisästä Cohenin musiikin kuuntelua, mutta ihminen ei ole kone eli jopa omien käytösmallien ennustaminen on vaikeaa. Seitsemän vuoden jälkeen olen kuitenkin nyt lopultakin palannut Cohenin musiikin pariin. Erityisesti live-äänitteisiin ja olenkin tehnyt muutamia todella hienoja löytöjä ja niinpä päätin kunnioittaa Cohenin live-uraa avaamalla Winterludeen samanlaisen live-keikkojen arvosteluketjun kuin minkä avasin Led Zeppelinille joitain vuosia sitten.  

Mutta olkaa kärsivällisiä.  En voi luvata että näitä Cohen live-arvosteluja tulisi kovin tiuhaan tahtiin. Pyrin kuitenkin lähestymään aihetta kokonaisvaltaisesti eli en rajoita juttujani pelkkien virallisten live -julkaisujen arviointiin vaan Zeppelin -ketjun tapaan arvostelen tarvittaessa myös faniäänitteitä, bootlegeja ja puolivirallisia julkaisuja.

En löytänyt mistään tietoa siitä miten monta keikkaa Cohen teki uransa aikana, mutta sen verran kuitenkin selvisi että keikkoja oli eniten Euroopassa, koska Cohen ei jostain syystä koskaan saavuttanut merkittävää suosiota USA:ssa. Euroopassa sen sijaan Cohen oli hyvin kuuluisa ja haluttu live-artisti, jonka keikat ja levyt myivät hyvin.

Euroopassa Cohen keikkaili ainakin vuosina 1970, 1972, 1974, 1976, 1979, 1985 (ensimmäinen ja toinen Suomen konsertti), 1988 (kolmas Suomen konsertti), 1993 (neljäs Suomen konsertti). Vuoden 1993 jälkeen Cohen aikoi lopettaa keikkailun ja hän pitkin taukoa keikkailusta peräti 15 vuotta. Taloudelliset syyt pakottivat hänet kuitenkin palaamaan kiertueille, koska 2000-luvulla paljastui että hänen kirjanpitäjänsä oli varastanut kaikki hänen säästönsä ja vaikka Cohen voitti oikeusjutun ei kirjanpitäjältä saatu koskaan rahoja takaisin ja irvokkainta asiassa oli se, että USA:ssa jossa voidaan antaa jopa yli 100 vuoden vankeustuomioita tämä Cohenin ryöstänyt kirjanpitäjä sai alle 2 vuoden tuomion ja varmaan hän tällä hetkellä nauttii drinkkejä jossain veroparatiisissa ja naureskelee partaansa miten helppoa jopa kuuluisan artistin ryöstäminen on!     

Vuonna 2008 Cohen lähti laajalle maailmankiertueelle, joka jatkui vuoteen 2010 saakka. Tämän pitkän  kiertueen yhteydessä Cohen esiintyi Helsingissä 2008 (viides Suomen konsertti) ja 2010 (kuudes Suomen konsertti). Viimeiselle maailmankiertueelle Cohen lähti 2012, jolloin hän esiintyi jälleen Helsingissä (seitsemäs ja viimeinen Suomen konsertti).  Kaikkiaan Cohen teki siis ainakin 11 kiertuetta Euroopassa vuosina 1970-2012. Euroopan keikkoja lienee siis yli 300 ja kun tähän päälle lasketaan USA:n ja muun maailman keikat niin veikkaisin että keikkoja Cohenille kertyi uransa aikana yli 500. Kun ura kesti yli 40 vuotta ei tämä sitä ajatellen ole paljon, mutta pitää muistaa että keikkalukua pudottaa olennaisesti Cohenin varsin pitkä keikkatauko vuosina 1994- 2007.

Kuva on peräisin Cohenin viimeiseltä Suomen keikalta syyskuussa 2012 Helsingin Nokia Areenalla.

Harri Huhtanen 2023

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s