Neil Young versus Spotify -osa 1

Alkuvuoden 2022 suurin musiikkiuutinen ei ole ollut Taylor Swiftin, Beyoncen tai jonkun X räppärin uusi levy, vaan vanhan liiton 78-vuotiaan ikämiehen Neil Youngin ulostulo ruotsalaisen Spotifyn nykyistä julkaisupolitiikkaa vastaan. Young on käärmeissään siitä ,että Spotify ei sensuroi Joe Roganin  Korona-rokotteita vastustavia podcasteja.  Neil Young ei pelkästään paheksunut asiaa, vaan ilmoitti ettei hän levyjään ja kappaleitaan saa jakaa Spotifyssä niin kauan kuin Joe Rogan on siellä. Ja Spotify valitsi Roganin ja poisti aika nopeasti Youngin sadat kappaleet palvelustaan. Vaikka Young myi musiikkinsa oikeudet viime vuonna englantilaiselle sijoitusfirmalle, oli kauppa hänen kannaltaan sikäli hieno, että sopimuksessa hän piti 50% päätäntäoikeuksista itsellään ja ostaja lupasi kunnioittaa tulevaisuudessakin Youngin toiveita. Myös Youngin levy-yhtiö kunnioitti tätä Youngin Spotify-protestia ja niin sitten Spotifylle ei jäänyt kuin huonoja vaihtoehtoja.  

Ruotsalaisella Spotifyn perustajalla Daniel Ekillä ei ole pikkurahasta pulaa!

Spotifyn historia voi olla nettimailmassa “pitkä”, mutta perinteisessä historiankirjoituksessa äärimmäisen lyhyt, sillä yhtiö aloitti toimintansa vasta 2010-luvun kynnyksellä eli Spotify on nykyään vasta 13 -vuotias “lapsi”.  Kuten nettimaailmassa tapana on noustaan siellä ryysyistä rikkauksiin parhaimmillaan muutamassa vuodessa. Niinpä Spotifynkin kehitys on ollut aivan huikea!  Ruotsalaisten nörttien 2008 betaversio-ohjelmasta on reilussa kymmenessä vuodessa tullut maailmanlaajuinen hitti, jolla on nykyään yli 300 miljoonaa käyttäjää! Osa vanhan liiton muusikoista vastusti pitkään Spotifyä, mutta antautui lopulta kun kehitys näytti vääjäämättömästi kohdistavan miljoonien musiikinkuulijoiden huomion striimipalveluihin fyysisten levyjen sijaan. Spotifyn konsepti oli nerokas, mutta tulevaisuus näyttää kestääkö se loppupeleissä. Kuulijat saivat rajattoman musiikkivalikoiman muutamalla roposella eli 10 euron kuukausimaksulla, mutta artisteille ei tarvinnut tilittää paljon mitään, koska artistit janosivat klikkauksia ja näkyvyyttä ja olivat siksi valmiita siihen että heidän musiikkiaan kulutettiin käytännössä lähes ilmaiseksi. En tässä nyt kertaa suomalaisten muusikkojen valituksia ala-arvoisista korvauksista, vaan otan vähän isomman luokan esimerkin Spotifyn korvauspolitiikasta. Aikoinaan Lady Gaga nousi maailmanmaineeseen megahitillään Poker Face . Levy-yhtiö jakoi sen myös Spotifyhin. Lopputulos?  Miljoona stiimausta, joista Spotify tilitti 224 euroa ja tämä raha jaettiin sitten vielä esittäjän ja kappaleen kirjoittajien kesken!  Eli Lady Gaga taisi saada hitistään Spotifylta alle 100 euroa. Ehkä hänen olisi sittenkin kannattanut mennä kadulle esiintymään, varmaan hän olisi päivässä ansainnut enemmän kuin mikä oli Spotifyn vuositilitys! 

(jatkuu…)

Harri Huhtanen 2022                     

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s