Dylan ja Warhol Helsingissä 2021! – osa 1

Bob Dylan on harrastanut piirtämistä koko pitkän uransa ajan. Vähitellen hänen taideteoksensa ovat nousseet arvossa ja harrastelevan “sunnuntaipiirtäjän” status on Dylanin kohdalla muuttunut arvostetun kuvataitelijan statukseksi. Lisäksi olen havainnut selvää kehitystä Dylanin omintakeisessa tyylissä.  Koska en varsinaisesti ole kuvataiteiden asiantuntija ja koska jokainen kokee eri taiteilijoiden tyylin omalla tavallaan niin en yritäkään tässä kirjoittaa arvostelua Dylanin maalaustyylistä, vaan tyydyn kertomaan faktoja, jotka todennäköisesti eivät ole ainakaan suuren yleisön tiedossa, hardcore Dylan-harrastajat ovat eri juttu, he varmaan tietävät kaiken mitä tässä nyt tulen kirjoittamaan.

Dylan toi piirroksensa suuren yleisön nähtäville muistaakseni ensimmäisen kerran kesällä 1970 ilmestyneen ja aikanaan vähän turhankin innokkasti teilatun Self Portrait -albumin kansikuvassa joka ei saanut arvostusta kun ei kerran levykään ollut kriitikkojen mieleen. Seuraavan kerran Dylan esitteli piirroksiaan kolme vuotta myöhemmin ilmestyneessä Writings and Drawings -kirjassaan. Siitä tehtiin 1980-luvulla päivitettyjä painoksia. Vasta 1990-luvulla Dylan tuli rohkeasti suuren yleisön arvosteltavaksi pelkästään kuvataitelijana Drawn Blank -kirjassa (1994) jossa oli peräti 92 Dylanin lyijykynäpiirrosta. Kirjan esipuheessa Dylan itse kertoo että piirrokset olivat syntyneet  vuosien 1989-92 kiertueilla Euroopassa ja USA:ssa. Dylan kertoo esipuheessa myös piirrostekniikastaan ja mainitsee että kyseessä ovat tulevien maalauksien luonnokset. Kaikki Drawn Blank-piirrokset ovat mustavalkoisia, mutta 2000-luvulla Dylan toteutti sen mitä oli suunnitellut ilmeisesti aika pitkään eli piirroksia suurennettiin digitaalisesti ja niihin lisättiin värit, jolloin niistä tuli maalauksia, joita Dylan on myynyt useissa näyttelyissä ympäri maailmaa aika hyvään hintaan.  Jos joku haluaa sijoittaa taiteeseen niin näitä Dylanin tauluja kannattaisi nyt ostaa koska toistaiseksi ei ole tarvinnut olla miljönääri niitä ostaakseen. Tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen. En usko että esimerkiksi Salvador Dalin (1904-89) maalauksia nykyään enää saa alle miljoonalla eurolla.  

Dylanin kuvataidetta ei ole aikaisemmin esitelty Suomessa, mutta nyt sekin puute korjaantuu kun huomenna (12.6.2021) Helsingin Messukeskuksessa avautuu Art Of Pop -näyttely jossa on esillä pop-taiteilija Andy Warholin töiden rinnalla Dylanin vuosien 1989-92 Original Drawn Blank -piirroksia.  Lisätietoja näyttelystä alla:

https://yle.fi/uutiset/3-11973658

https://tapahtumat.hel.fi/fi/events/helsinki:af4z47tppy

https://www.artofpop.fi/

Ja lippuja näyttelyyn voi ostaa täältä:

https://www.lippu.fi/artist/artofpop/

Harri Huhtanen 2021

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s